Венозната тромбоза и белодробната емболия са четвърта причина за смърт в листата на значимите смъртоносни заболявания. Хора, които имат съмнения за венозна тромбоза и едновременно с това са и със задух, задължително трябва да потърсят съдов специалист, казва проф. д-р Лъчезар Гроздински, дмн пред zdrave.to.

Ето какво още:

Проф. Гроздински, каква е честотата на разпространение на венозната тромбоза у нас?

- Относително висока е честотата и е както във всички развити страни. Венозната тромбоза е социалнозначимо заболяване. Тя може да причини както хронична венозна недостатъчност на крайниците, така и белодробна емболия, което е опасно заболяване.

Това е откъсване на тромб, който може да навлезе в белия дроб и да причини белодробен инфаркт или дори да доведе до фатален край. В този смисъл венозната тромбоза и белодробната емболия са четвърта причина за смърт в листата на значимите смъртоносни заболявания след инсулт, инфаркт, рак.

Последица ли е венозната тромбоза от заседналия живот на съвременния човек?

- Продължителното обездвижване е само един от рисковете за появата на венозна тромбоза. Венозната кръв се движи не от сърцето, а от мускулната помпа и ако тя не функционира, венозната кръв застоява и има риск от развитие на тромбоза. 

Друг сериозен риск е вродената тромбофилия, т.е. предразположеността при някои хора (това са 1 до 2% от населението на планетата) да развият венозна тромбоза. 

Какви са другите рискови фактори?

- Травма, оперативна интервенция, тежка инфекция, каквато е COVID-19. Това е коронавирус, който се оказа доста съдово активен, като повлиява съдовия ендотел и увеличава кръвосъсирването. Затова и самият вирус причинява венозни или артериални тромбози. Имал съм няколко такива случая. 

Това означава ли, че сам по себе си COVID-19 е увеличил заболеваемостта от венозна тромбоза?

- Трудно е да се направят прецизни епидемиологични проучвания, но има доста случаи на венозна тромбоза, причинена от COVID-19 и след преболедуване от него,така че, вероятно да.

При грипа има ли такива последици?

- Не! Тромбозата е специфична за коронавирусната инфекция.

Полът, възрастта или някои професии може ли да са предпоставка за развитието на болестта?

- Няма професии, които да предразполагат към венозна тромбоза, като изключим шофьорите, които са на дълги курсове. Както казах, професията не е от значение за развитието на болестта

Основната роля е на тромбофилията, която е наследствено предразположение. Понякога тя се проявява в ранна възраст и често във връзка с друг рисков фактор. При жените обикновено това е бременността. При мъжете с вродена тромбофилия венозната тромбоза може да се отключи вследствие на травма, колкото и незначителна да е тя.

Как се диагностицира?

- Важно е да се знае, че в наши дни има неинвазивна и бърза диагностика, която се извършва амбулаторно. Ако пациентът е с направление, изследването се поема от НЗОК. С Ехо-Доплер може да бъде изследвана цялата венозна система. Изследването трябва да се извърши от лицензиран ангиолог и продължава не повече от 15-20 минути.

За това време се проследява структурата на вената, движението на кръвта в нея, вижда се дали има или не тромб. Ако има съмнения за тромбоза, на пациента трябва да се направи венозен Доплер. С това изследване почти 100% може да се постави точна диагноза. Разбира се, следва адекватно лечение. 

При какви симптоми човек трябва да се обърне към лекар?

- Клиниката на венозните тромбози е сравнително типична. Един от първите признаци е бързо развиващ се оток на крайник - по-често на крак, но може и на ръка. Често отокът  е съпроводен с болка. В долните крайници най-често това е оток в областта на подбедрицата или на нея и бедрото, тоест - целият крак е отекъл. В ръката отокът е най-често в областа на мишницата и предмишницата. 

Отокът се развива за часове, но може и в рамките на 2-3 дни. Отокът е съпроводен с болезненост, особено при движение, а крайникът е с променен цвят - червеникаво-синкав и е по-топъл от другия. Венозната тромбоза обикновено се развива в единия крайник.

Хора, които имат съмнения за венозна тромбоза и едновременно с това са и със задух, задължително трябва да потърсят съдов специалист (ангиолог). Ако успоредно с венозната тромбоза се е развила и белодробна емболия, това е много опасно състояние, което изисква неотложно лечение. Често се е случвало да идват в нашата болница пациенти с тромбоза и белодробен дискомфорт и като им направим по спешност еходоплер и контрастен скенер, и установим белодробна емболия, веднага започваме инвазивно лечение. 

Нелекуваната венозна тромбоза в 50% от случаите причинява белодробна емболия

То е ендоваскуларно - с изсмукване на тромба и вкарване на фибринолитик в белодробната артерия, за да може да се разгради съсирекът. Това е съвременното лечение на белодробната емболия и пациентите трябва да знаят, че у нас има лечебни заведения, в които могат да получат съвременно и адекватно лечение. Ако до преди 25-30 години това заболяване беше едва ли не смъртна присъда, днес е лечимо и човек може да живее нормално. За жалост, и в наши дни загиват пациенти от белодробна емболия, които не са били диагностицирани своевременно и не са пратени за адекватно лечение.   

Има ли профилактика на венозната тромбоза?

- Профилактика може да се извършва само при високорискови групи - пациенти с тромбофилия. При бременни с установена тромбофилия се провежда профилактика с нискомолекуляни хепарини. Профилактика се провежда и при пациенти след операции, които предполагат обездвижване. Най-често това са ортопедичните интервенции, след които задължително се провежда профилактика с антикоакуланти над един месец, тъй като е доказано, че близо 50% от тези пациенти развиват венозни тромбози. 

Профилактика се провежда и на продължително лежащи пациенти - след инфаркт, исхемичен инсулт и пр. Все пак, най-важна е профилактиката на белодробната емболия, защото тя е тежкото усложнение на венозната тромбоза. Това е вторична профилактика, когато вече е установена дълбока венозна тромбоза. Тя също се прави с хепарини и други антикоагуланти по преценка на лекаря. Тази профилактика се провежда и в острата фаза, но и в хроничната и обикновено продължава месеци. Ако не се провежда, крие опасност за живота на пациента, защото е доказано, че при около 50% от хората с венозна тромбоза се развива белодробна емболия, а при 5 до 10% тя може да е смъртоносна. 

 

Вижте цялото интервю на проф. Гроздински пред www.zdrave.to ТУК