Все по-мащабна и агресивна става рекламата на медикаменти, които се предлагат във Facebook и в новинарски сайтове от името на съмнителни компании без посочен адрес и възможност за контакт. Всички те обещават  успешно лечение на заболявания като диабет, псориазис, хипертония, простатит и още.

Един от тези рекламирани в социалните мрежи продукти, обещаващ алтернативно лечение на високо кръвно налягане без никакви странични ефекти заради предимно билковите му съставки, е Welltone.

В спонсорираната страница на онлайн търговеца във Facebook се тиражира лъжовно интервю с проф. Иво Петров, медицински директор на Acibadem City Clinic УМБАЛ Сърдечно-съдов център и съпредседател на българското дружество по интервенционална кардиология.

Във въпросния материал, изцяло творческа измислица, се твърди, че професорът е изобретил иновационен метод за лечение на високото кръвно налягане само с помощта на Welltone.

„Нямам никаква представа какъв е този продукт. Нямам връзка и отношение към него. Дали вътре има нишесте или гипс – никой не знае. Това не е нещо, което е създадено от специалисти, от фармацевтична компания. Още веднъж настоятелно призовавам хората да не се поддават на такива фалшификации и да проверяват много внимателно такива средства дали имат регистрация в България, имат ли официален вносител тук, имат ли официален производител, независимо дали у нас или по света“, споделя проф. Петров в интервю за Кети Тренчева, БНР.

И допълва: "Фалшификациите намират много благоприятна почва, когато имаме голяма надежда и именно поради тази причина такива фалшиви интервюта и спекулации се настаняват в съзнанието на хората. Това, което се случва в последните години, е това, което се очаква в моменти на криза. Тя не е само икономическа и политическа, но и морална и духовна и колкото по-малко държавата се ангажира със здравето на хората, толкова по-лековерни стават те и започват да вярват в такива вълшебни средства, които се рекламират чрез фалшиви интервюта, не само от мен. За мое съжаление нито аз, нито който и да е от моите колеги по света, не е могъл да създаде такова вълшебно средство, каквоте се твърди в това измислено интервю. Няма такъв вариант".

Проф. Петров вече няколко пъти е подавал сигнали до всички отговорни правораздавателни институции, тъй като намира за недопустима спекулацята с лични данни. "Проблемът е, че зад тези продукти не стои персона, която да може да бъде уличена, а интернет регистрацията им постоянно се мени – от Панама, през Намибия, Русия. Нашата правораздаваща система е абсолютно безпомощна, защото не може да стигне до тези мошеници", казва още пред БНР той. 

Вижте целия материал по темата тук:

https://bnr.bg/post/101813507/uelton