Проф. д-р Иво Петров получи награда за цялостен принос в интервенционалното лечение на клапни заболявания в България в рамките на седмото издание на международния научен форум Софийски дни на ехокардиографията, който се провежда в столицата от 8 до 10 април. Наградата връчи кардиологът доц. д-р Красимира Христова, председател на Фондация по инвазивна образна диагностика в кардиологията, инициатор и организатор на събитието.

През 2018 г. проф. Петров извършва първата в България операция по имплантиране на MitraClip на 83-годишен пациент с митрална стеноза. MitraClip е една от най-сложните интервенции в инвазивната кардиология, като позиционирането на клапата е невъзможно без ехокардиографията.

На 9 април, събота, проф. Иво Петров ще се включи в програмата на научното събитие с лекция за транскатетърното лечение на клапни заболявания. За 2022 г. голямата тема на симпозиума по ехокардиография са клапните заболявания, често откривани при проследявани пациенти след ковид.

Проф. Петров е медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити клиник. Има четири специалности - вътрешни болести, кардиология, инвазивна кардиология и ангиология. Преминал е обучения по едноваскуларна ехокардиография и стрес-ехокардиография в Германия, курс за обучение по периферна Доплер-ехография в Института по кардиология и сърдечно-съдова хирургия към Фондация Фавалоро, Буенос Айрес, Аржентина. Специализирал инвазивна кардиология и радиология в Аржентина. 

Свързани отделения