В седмицата, посветена за борба с внезапната сърдечна смърт и в навечерието на Световния ден за рестартиране на сърцето, 16 октомври, в Аджибaдем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център се проведе обучение за служители от всички звена в здравното заведение по оказване на първа помощ. С популяризиране на уменията за сърдечен масаж, изкуствено дишане и автоматична външна дефибрилация всеки човек по света, дори дете, може да спаси живот, ако стане случаен свидетел на сърдечен арест.

Обучението в болницата е по инициатива на Националния съвет по кардиопулмонална ресуститация, оглавяван от проф. Иво Петров, с подкрепата на фондация „Първите три минути“.

Целта е участниците да придобият умения за оказване на първа помощ - сърдечен масаж и изкуствено дишане, както и използване на дефибрилатор. По идея на проф. Петров на територията на УМБАЛ Сърдечно-съдов център ще бъде създаден център за обучение по кардиопулмунална ресусцитация, акредитиран към Европейския съвет по ресуститация (European resuscitation council - ERC).

Проф. Иво Петров с награда за принос към каузата „Дори един спасен живот си струва“ 

По време на обучението Мариана Манушева от „Първите три минути“ връчи на проф. Иво Петров наградата на фондацията за принос към каузата „Дори един спасен живот си струва“ за  внедряването на програми за автоматична дефибрилация в България.

Според проф. Петров поне 10% от населението трябва да бъде обучено да дава максимално бързо първа помощ. Така с голяма вероятност може случаен свидетел на сърдечен арест да се окаже обучен да оказва първа помощ и пострадалия да бъде спасен.

Ресусцитация означава връщане към живот (съживяване) някого в безсъзнание или със сърдечен арест. Кардиопулмоналната ресусцитация се състои в използването на гръдни компресии (сърдечен масаж) и изкуствена вентилация с цел поддържане на нормална циркулация на кръвта в тялото и снабдяване на тъканите с кислород по време на сърдечен арест. Адекватната и навременна ресусцитация на пациент със сърдечен арест, включва ранна дефибрилация и значително повишава положителната прогноза и шанса да живее.

Защо са толкова важни първите минути след спиране на сърцето

При сърдечен арест човекът е в безпомощно състояние, не диша, няма пулс, няма кръвно налягане. Това е така наречената внезапна сърдечна смърт. Сърдечният арест най-често се предизвиква от фибрилация на сърцето, тоест от трептения на сърцето, които не изтласкват кръв, при което кръвното налягане отива към нула. А когато циркулацията на кръвта се прекрати, мозъкът остава без кислород, което води до бързи необратими мозъчни увреждания. Неблагоприятното, което се случва, е най-вече с мозъка.

Сърцето може да търпи възстановяване на дейността си и до 10-15 минути, ако има адекватно външно въздействие, но прекратяването на мозъчната циркулация определя прогнозата на пациента. Ако бъде възстановена циркулацията през първите три минути, мозъкът няма абсолютно никаква увреда. До 8-та минута има шанс за възстановяване на мозъчната дейност, ако се възстанови сърдечната, но ако това се случи след 8-та минута, сърцето може да продължи да работи отлично, но мозъкът вече ще има необратима увреда, която най-често води до продължителна кома.

След този период вероятността за възстановяване на мозъчната дейност е много малка, тъй като мозъчните клетки са най-уязвими и при тях няма метаболитен резерв като при другите клектки. Затова мозъчните клетки имат нужда от постоянна цикрулация и постоянен приток на кислород и хранителни вещества.

Когато минат 8 минути, този дефицит вече е достатъчен, за да загине мозъчната тъкан. След това, за съжаление, пациентът се превръща в биологичен препарат, т. е. има циркулация, има други органи, но няма мозък.