Ролята на хобитата в укрепването на здравето и превенцията срещу болести е значителна. Любимите дейности намаляват нивата на стрес, а това спомага за по-силна имунна система и по-добро общо здраве. Но дори да спортуваме ежедневно и да не пропускаме часа по йога, дали сме се погрижили изцяло за здравето си?

Факт е, че физическата активност е превенция за редица заболявания, в това число хипертония, диабет и намалява риска от хронични здравословни проблеми. Времето, което ще отделим за спорт, е същото, което ще ни отнеме един профилактичен преглед, но ползите са неизмерими.

Именно с цел съхраняването на здраво тяло и здрав дух екипите на „Аджибадем Сити Клиник“ са разработили различни комбинации от прегледи при специалисти в различни области и съответно - лабораторни изследвания. Всичко това са обединили под названието „Пакети профилактика“. Те могат да бъдат планирани в удобно време без изчакване пред кабинети, като всички консултации и изследвания се провеждат в рамките на по-малко от ден. Сред предимствата на пакети „Профилактика“ е индивидуалният подход, адаптиран според персоналните нужди и здравния статус на пациента.

Говорейки за лечебните заведения от Групата на Аджибадем Сити Клиник сме наясно, че поне веднъж сте получили помощ в някое от тях. Как обаче именно техните мениджъри успяват всеки ден, и то в продължение на години, да се справят с купищата задължения, както и да мотивират екипите си да държат летвата все така високо в надпреварата, която често е дори със смъртта? Отговорите дават г-н Андрей Марков, г-н Оркун Саръбъйък и д-р Венелина Милева пред сп. Мениджър:


Андрей Марков, съосновател и управител на „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ“:

„Всички усещат сами по себе си кога се налага да потърсят отдушник от моментите, в които товарът става непоносимо тежък или водещ до дисбаланс в поведението. Отделянето на време за повече или по-малко разпускане дава възможност човек да се концентрира в работата си много по-добре след това. Аз лично съм установил за себе си още от ученическите години, че когато имахме изпит по математика, преминавайки първоначално през всички задачи, не можех да ги реша от раз. След няколко минутки почивка обаче успявах.

Полезно е и да преместиш фокуса си на концентрация от това, което те е довело до „улица без изход“. Моята посока към разрешаването на тези проблеми е, когато прекарвам време сред природата – на лов или риболов, а през зимата – на ски въпреки преживените тежки травми. Наскоро например се върнах от Норвегия, където бяхме със съпругата ми и приятели на кемпер. Средната температура беше около 8 градуса и често валеше. Интересно е, че в тези условия човек може да си даде сметка колко по-важни неща има. Тогава става кристално ясно колко дребни и дори незначителни са част от ежедневните тревоги и притеснения, с които нерядко си лягаме и дори не можем да спим“.

За много хора понятието „активна почивка“ звучи като оксиморон, но не и за Оркун Саръбъйък, прокурист на „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ“. Любител планинар, той често поема към върховете на планините, оставяйки зад себе си шума и динамиката на големия град. „Обичам туристическите маршрути в България. Имам любими такива, които повтарям всяка година – връх Мусала, Рилските езера, маршрутите около София и Витоша“, коментира той. Оркун споделя, че планината не само го освобождава от напрежението, но и му помага да поддържа физическата си форма. „Това е моето време за размишление и презареждане. Когато съм сред природата, забравям за ежедневните грижи, за проблемите.“ Според него всяко изкачване на връх е като символична победа над стреса и напрежението, които животът неизбежно носи.

Д-р Венелина Милева, изпълнителен директор на „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“:

„Истината за поддържане на добро физическо и психично здраве е в баланса. Баланс в ежедневието, в отношенията, в емоциите, във всичко, което срещам по пътя си. Липсата на равновесие между професионален и личен живот носи своите последствия в здравословен план и Work-life баланс е строго индивидуална житейска концепция, която изграждаме с опита, натрупан през годините. Всеки от нас усеща кое му носи мир, удоволствие и положителни емоции. Изкуството е моята голяма страст и преживяването, в което намирам вътрешна хармония. Почивката и комфортът откривам в театъра и книгите – от всеки жанр, просто обичам да чета и винаги намирам време за книга. Пълният рестарт на сетивата постигам с всяко пътуване в България или по света. Независимо от целта на пътуването, дали е служебно или планирано време за семейството и близките ми хора, то ми носи вдъхновение, нова енергия и свеж заряд, с които да продължа напред. Да бъдеш спокоен и уравновесен е изкуство, което се постига с широк мироглед, себепознание и устойчивост".

Повече за пакети профилактика, които са на специални цени от -15% до 15 септември 2024 г в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център вижте тук:

https://acibademcityclinic.bg/cardio/medicinski-deinosti/detaili/profilaktika-kardio