17 май е Световен ден за борба с хипертонията. Голямата тема за 2022 е „Измерете точно кръвното си налягане, контролирайте го, живейте по-дълго“. 

По последни данни близо 70%  от общата смъртност в България се дължи на проблеми свързани със сърдечно съдовите заболявания. Това ни поставя на първо място в Европа, а болните от хипертония у нас са над 2 милиона и половина. 

Проучванията показват, че всеки шести хипертоник не подозира за заболяването си, а общата тенденция и нагласа е това състояние да не се третира като болестно и високото кръвно да се приема като нещо нормално и обичайно.

Нелекуваната и неконтролирана оптимално хипертония може да доведе до сериозни последствия - сърдечно съдови заболявания, ритъмно-проводни нарушения, атеросклероза, хеморагичен инсулт и инфаркт. Артериалната хипертония „пренастройва“ целия организъм и не е временно заболяване, а такова, което понякога изисква грижи и внимание доста продължително във времето и не се решава с приема на лекарства за няколко месеца. Лекарите предупреждават пациентите, че особено опасно е и рязкото спиране на приема на лекарства.

Нелекувано високото кръвно налягане (хипертония) може да изложи пациента на риск от инсулт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и други медицински проблеми. И това е причината високото кръвно налягане често да се нарича „тих убиец“.

Но какви са референтните стойности на кръвното и кога трябва да ни „светне червената лампичка“, че нещо се случва? Кръвно налягане с референтни стойности от 110/70 е в нормалните граници, но кръвното налягане от 135/85 вече е хипертония от етап 1 (лека). Следват етап 2 (умерена хипертония) със стойности на кръвното вариращи около 140/90 и етап 3  - хипертонична криза, при която кръвното е със стойности 180/120 или по-високи.

За съжаление, високото артериално налягане често протича безсимптомно. Лекарите съветват пациенти с фамилна обремененост от сърдечно съдови заболявания и диабет, както и такива с наднормено тегло, заседнал начин на живот, прекомерна консумация на сол, алкохол и цигари да бъдат изключително внимателни към себе си и да се подлагат на профилактични прегледи при кардиолог. Както при всяко друго заболяване, така и при хипертонията, профилактиката и навременното диагностициране са от особена важност за максимално благоприятния развой на лечението. 

Свързани отделения