Eдин от шестима възрастни страда от безплодие, сигнализира Световната здравна организация. Процентно изразено проблемът засяга глобално около 17.5% от населението в репродуктивна възраст.

Има изключително малка разлика в процента на засегнатите на база социален статус. В по-развитите държави 17.8% от хората срещат сериозна трудност за продължаване на поколението, а в тези с ниски или средни доходи - 16.5%.

Кога можем да говорим за безплодие?

Счита се, че ако опитите за зачеване са неуспешни след 12 или повече месеци непротектиран сексуален контакт, то се касае за медицински проблем.

Рискови фактори

Истината е, че броят на състоянията, заболяванията и други рискови фактори, които могат да доведат до стерелитет, е много голям. Най-общо казано, ако визираме женската полова система, 30% от случаите се дължат на преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв, запушване или травма на маточните тръби, маточни малформации, ендометриоза или нарушения при овулацията.

От друга страна, при мъжете 30% от неуспешните опити се дължат на аномалии в областтта на тестисите, запушване на семенните каналчета, проблеми с простатата, еректилни нарушения, затруднения в еякулацията или изменения в спермограмата.

20% от тези обстоятелства се дължат на комбинация от мъжки и женски фактори, а 20% са все още неизвестни.

Немалка част от тези състояния първоначално не подсказват за съществуването си, но водят до трайни увреждания, най-сериозното от които – стерилитет. Затова от ключово значение е редовната профилактика, независимо дали имате постоянен партньор или не.

Най-добрият начин да бъдете здрави е превенцията. Запознайте се с различните видове профилактични пакети, които в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център сме разработили, а ние ще ви помогнем в избора на най-подходящия за вас. 

 

Свързани отделения