Излезе от печат монографията „Интраоперативна Трансезофагеална Ехокардиография“ на д-р Ясен Гецов - завеждащ на Отделението по анестезиология и интензивно лечение на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център.

В нея той подробно разглежда методиката за ехографска оценка на сърцето по време на сърдечните операции. Съвременната кардиохирургична операция на практика е немислима без извършването на интраоперативна ехография. Последната дава представа за механизмите, които водят до нарушаване на функцията на сърдечните клапи, което от своя страна насочва хирурзите за най-подходящата интервенция, която да се извърши в конкретния случай.

Част от операциите, извършвани в нашата болница, са т. нар. минимално инвазивни кардиохирургични операции - съкратено MICS. Осъществяването им е невъзможно без ехографското насочване, което е специфично за различните етапи на интервенцията и повишава безопасността на пациента.

Техниката, описана в монографията на д-р Гецов, се прилага и за оценка на резултата от хирургичната интервенция още в операционата зала.

Ето какво пишат рецензентите за книгата:

Проф. Д-р Мая Белитова, д.м.- Ръководител Катедра по анестезиология и интензивно лечение, МФ, МУ – София

„Монографията на д-р Гецов е особено ценна и навременна, защото представлява цялостно, завършено четиво, което обхваща както обстоен преглед на физичните основи на ехофрафията и доплеровото изследване, техниките на сканиране, физика на доплеровия ефект, видовете образи, причините и разпознаването на артефакти и грешки. ... Монографията на д-р Гецов изключително ценно четиво, в полза на клинициста...

Текстът е написан ювелирно, с внимание към всеки детайл, с практическа насоченост, лесно четим и запомнящ се, което е достойнство на Автора, което не мога да пропусна да отбележа. Трудът е написан в духа на екипната работа между специалисти от различни клинични специалности, особено хирурзи и анестезиолози, защото интервенционалната медицина не може да бъде индивидуална работа. Тя винаги е екипна! И трябва да познаваме спецификата и на хирургията, защото обектът на нашите действия и решения е един – и това е Пациентът!

...Всичко това ми дава основание да изкажа искрени благодарности на д-р Гецов от свое име, така и от името на всеки, който прочете неговата монография, за професионализма и желанието му да сподели своите знания и опит с нас!

Скъпи Читатели!

Пред Вас е едно безценно богатство!

Вземете го!“

Проф. д-р Емил Манов, Катедра по Пропедевтика на Вътрешните Болести към МУ-София

Монографията „ИНТРАОПЕРАТИВНА ТРАНСЕЗОФАГЕАЛНА ЕХОКАРДИОГРАФИЯ ” с автор д-р Ясен Гецов е много стойностен  труд, продукт на сериозен опит и задълбочено познаване на една специфична високоспециализирана диагностична методика. Той съчетава подробен и аналитичен научен обзор по темата, оригинален собствен принос към представянето на проблема и разясняване на неговата специфика, както и конкретни послания за ежедневната клинична практика. Това превръща монографията в своеобразна комбинация от справочна литература и обучително ръководство.