Предсърдното мъждене е вид аритмия, при която сърдечният ритъм става неравномерен и ускорен. Това е едно от най-често срещаните нарушения на сърдечния ритъм, особено сред възрастните. Макар да не е животозастрашаващо състояние, то изисква редовно проследяване и консултации с кардиолог, тъй като може да доведе до сериозни усложнения, като инсулт или сърдечна недостатъчност, ако не се контролира.

Симптомите могат да варират от леки до значими - сърцебиене, задух, умора, замайване. Понякога протича безсимптомно и се открива случайно.

„С напредването на възрастта рискът от развитието му нараства, като почти всеки може да се сблъска с него. Важно е да се знае, че редовното проследяване и адекватното лечение могат значително да намалят риска от усложнения и да подобрят качеството на живот. Тук идва и ролята на нас, кардиолозите, които да предложим най-подходящите методи за контрола му, включително медикаментозна терапия, промени в начина на живот и, при нужда, интервенции“, споделя за вестник "Телеграф" д-р Искрен Гарвански, началник на Отделение по електрофизиология и кардиостимулация  в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център.

До 15 септември столичната болница подарява 10% отстъпка за прегледите при кардиолог и ангиолог. Запишете своя час на тел. *5544 или на място на адрес: София, ул. Околовръстен път 127

Свързани документи