В последните години при лечението на клапните заболявания на сърцето все по-често се използват минимално инвазивни техники. В Отделението по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център минимално инвазивна хирургия е възможна при всички пациенти със заболявания на аортната клапа, като по този начин вече са оперирани повече от 300 човека и при голяма част от пациентите със заболявания на митралната и трикуспидалната клапи. Тези методики позволяват по-бързо възстановяване, намалена кръвозагуба и отличен козметичен резултат. 

Именно за най-съвременните кардиохирургични техники в здравния подкаст на Агенция БЛИЦ гостува д-р Асен Келчев, завеждащ на Отделението по кардиохирургия.

Ето и какво споделя той пред Магдалена Гигова:

„Заедно с моя екип се стараем да предоставим на своите пациенти всички съвременни методики (хирургични и ендоваскуларни) за лечение на структурните заболявания на сърцето. Те включват заболявания на аортата (най-големият кръвоносен съд в човешкото тяло) и заболяванията на клапите на сърцето.  При клапните заболявания сме съсредоточили своите усилия в лечението на три от четирите клапи на сърцето – аортната, митралната, трикуспидалната. С нашите интервенции целим да възстановим нормалната функция на тези жизнено важни структури в човешкото тяло“.

За минимално инвазивните техники в оперативното лечение на заболявания на аортната клапа

 В научната литература минимално инвазивната сърдечна хирургия е описана като осъществяване на оперативна интервенция върху сърдечни клапи или коронарни артерии, които не се извършват с пълно разрязване на гръдната кост.  Целта е намаляване на хирургичната травма, бързо възстановяване и по-малък риск от усложнения. „Благодарение на хирургичната техника, която изградихме и с помощта на специализирана апаратура и инструментариум, с които разполагаме, всички пациенти, които имат нужда от смяна на аортната клапа в нашия Сърдечно-съдов център могат да получат минимално инвазивна хирургия, която се покрива от НЗОК.

Навремето са казвали „Колкото повече шева има, толкова по-сложна е операцията“. Напротив! Днес, колкото по-малко шевове има, толкова операцията е технически по-трудна, а резултатът зависи от целия екип и наличния инструментариум и апаратура“, коментира д-р Келчев.

За предимството на безшевните клапни протези

Това са биологични клапни протези, подходящи за пациенти над 65- годишна възраст. Предимството им е, че се слагат по-бързо, могат да бъдат използвани при пациенти, които имат анатомично по-дълбоко разположена в гръдния кош аортна клапа или голямо количество калциеви отлагания в аортния корен. Създадени са за минимално инвазивна хирургия и са устройства на пръв избор при определена група пациенти. „От няколко години се поемат от НЗОК, като досега сме имплантирали над 50 такива протези. Резултатите са превъзходни, както и по световните статистически данни.

Абсолютно всички процедури, които извършваме в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център се поемат от Здравната каса с изключение на някои консумативи при изолирани случаи, но оскъпяването на процедурата не е толкова голямо“, уточнява д-р Келчев. 

За заболяванията на митралната клапа

„При заболяванията на митралната клапа основната ни цел е да съхраним собствената клапа на пациента, т.е. да направим клапна реконструкция или пластика, това е „златният стандарт“ в световната медицинска практика. Не всяка клапа може да бъде реконструирана, особено когато причината за клапната дисфункция е намалената помпена функция на сърцето. В нашия Център при пациентите с дегенеративна митрална инсуфициенция (пролапс на митрална клапа) използваме техника с т.нар. нео-хорди (специални конци), с които възстановяваме нормалното затваряне на клапата, без да е необходимо да изрязваме никаква част от нея.  И така „творим“ усмихващи се митрални клапи“, коментира д-р Келчев.

В Отделението по кардиохирургия тук работят двама анестезиолози, сертифицирани в Европейската Асоциация по Кардио-торакална Анестезия (EACTA) за извършване на интраоперативна трансезофагеална ехокардиография (изследване, при което със специална ехографска сонда през хранопровода на пациента се прави детайлно изследване на клапите на сърцето и се определя причината за клапната дисфункция).  Всички заедно вземат решение как да се подходи към реконструкцията на всяка клапа и после оценяват резултата от направената пластика.

Има повече от 150 пациента с успешно извършени клапни реконструкции по този начин, които при млади пациенти ги освобождават от доживотен прием на антикоагуланти (лекарства, разреждащи кръвта), като за все по-голяма част от тях се използва минимален разрез (от 4 до 6 см)  в дясната гръдна половина около  мамилата. 3D ендоскопска апаратура  и специализиран инструментариум позволяват извършването на тези високоспециализирани медицински процедури.

За заболяванията на Трикуспидалната клапа

Трикуспидалната клапа, за съжаление в България доста често е обект на хирургия, защото пациентите отиват много късно за операция. В тези случаи вместо една, трябва да се сменят/реконструират две, а понякога и три клапи на сърцето.

Друга група пациенти с трикуспидална клапна болест са тези с предшестваща сърдечна операция, при която тази клапа не е била интервенирана или е развила заболяване в годините след операцията.  Симптомите на трикуспидалната инсуфициенция са малко и маскирани във времето, като основните са: лесна уморяемост и отоци по крайниците, а задухът почти отсъства и затова пациентите често подценяват състоянието си. При тези пациенти също е възможна минимално инвазивна хирургия с разрез в дясната гръдна половина около мамилата. За извършването й тук се използва 3D ендоскопска апаратура и специализиран инструментариум, както при реконструкциите на митралната клапа.

Минимално инвазивна сърдечна хирургия е възможна също така и за затваряне на междупредсърдни дефекти и отстраняване на тумори на сърцето.

„Гостуват ни колеги от чужбина, които ни помагат за извършване на свръхбутикови кардиохирургични процедури, характерни за топ центровете в Европа. При нас гостуват проф. Руджеро де Паулис, бивш председател на Европейската Aсоциация по Kардио-торакална хирургия (EACTS), с когото извършваме реконструкции на аортна клапа, проф. Антониос Пицис от Солун, с когото правим сложни  митрални реконструкции при хиперторфична обструктивна кардиомиопатия. Говоря за процедури, които извършват от много малко хирурзи в цяла Европа“, подчертава д-р Келчев.  

Тези сложни операции могат да се извършат само с отличен екип.  „С хирурзите, с които работя, се познаваме от 20 години. Ние сме израснали в професията рамо до рамо. За мен е удоволствие да работя с тях“, горд е с колегите си специалистът.

Да държи в ръцете си биещо човешко сърце за него не е просто работа, а начин на живот. Той го спира. И го пуска. И то тръгва. „Усещането е отговорност, защото пациентът трябва да се прибере при своите близки“.

Така няма ли опасност човек да се помисли за Господ, пита го Магдалена Гигова. „Природата е жестоко нещо и всеки път, когато някой от нас се помисли за Господ, една светкавица го връща обратно на земята. Професионализмът трябва да върви ръка за ръка със смирението. Защото, както съм виждал безнадеждни пациенти да си тръгват с усмивка, така съм виждал и нискорискови да си отиват от този свят. Така че по-скоро ние сме  инструмент в Божиите ръце, отколкото да си мислим, че можем да седнем на една пейка с него“, завърши философски разговора д-р Асен Келчев.

Цялото интервю вижте тук: