На 25 май всяка година отбелязваме Световния ден на щитовидната жлеза и се опитваме да увеличим информираността за заболяванията на тази жлеза и важността на навременната им диагностика, лечение и превенция. Нарушенията на щитовидната жлеза засягат хора от всички възрасти и имат широк спектър от симптоми.

Функция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза (популярна в медицината с названието тиреоидея) е малка жлеза, разположена в основата на шията с форма на пеперуда. Мъничка, но изключително важна, тъй като регулира жизненоважни телесни функции - метаболизъм, температура, сърдечен ритъм и настроение.

Тази жлеза произвежда, складира и секретира в кръвта тиреоидни хормони. Основните тиреоидни хормони са тирозин и триойодтиронин. Двта хормона циркулират в кръвта, достигат клетките на огранизма и регулират обмяната на веществата, образуването на топлина и енергия. Затова щитовидната жлеза има влияние върху на всички системи в тялото.

Рискови фактори

Синтезът на тиреоидни хормони изисква йод. Ето защо дефицитът на йод може да доведе отклонения в тиреоидеята. Прекалената концентрация на йод в кръвта също води до нарушена тиреоидна функция. Организмът има нужда от точна определена доза йод - нито повече, нито по-малки количества.

Дневните нужди от йод са около 150 mcg , а при бременност и лактация нуждите са повече - около 200 - 300 mcg. Основен източник на йод е йодираната готварска сол, в която по държавен стандарт има около 30 mg йод на килограм. Приемът на 5 грама сол на ден, което е около една чаена лъжица, е достатъчно да покрие дневните нужди. Безсолното хранене, обаче се явява риск за йоден дефицит. А от друга страна ежедневната консумация на водорасли, богати на йод, на свой ред може да доведе до свръхнатоварване.

Друг токсин за щитовидната жлеза се явява тютюневия дим. В него се съдържат вещества, които пречат на йодната резорбция. Синтезът на тиреоидни хормони се нарушава и от кръстоцветните зеленчуци, като зеле, броколи, карфиол. Има данни  че тези зеленчуци намаляват риска от рак на стомаха, по пък при хипотиреидизъм (намалена секреция на тиреоидни хоромони) биха могли да задълбочат проблема.

Заедно с д-р Марио Николов, еднокринолог в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, ви представяме пет симптома, които трябва да бъдат сигнал да изследвате щитовидната си жлеза.

Причина #1: Често чувствате умора и липса на енергия

Причина за вашата умора и отпадналост може да е състоянието хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът се появява, когато нивата на хормините щитовидната жлеза са занижени. Без адекватни количества тироиден хормон в кръвта и клетките ви, мускулите ви също отслабвати и е необходима цялата ви енергия, за да изпълняват основните функции.


Причина #2: Имате променливо настроение и сте депресирани

Когато имате ниски или изчерпани хормони на щитовидната жлеза, това може да наруши нормалните функции на нивата на серотонин в мозъка ви. Серотонинът е хормонът на доброто настроение. Ако се чувствате хронично депресирани, е твърде възможно това да се дължи на щитовидната жлеза. Изследванията показват, че до 69% от хората с хипотиреоидизъм имат депресия.

Причина #3: ​​Теглото ви се колебае

Ако теглото ви се повишава и намалява, но не сте променили порциите или хранителните си навици, вероятно се колебаете между хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм, което е свръхактивна или неактивна щитовидна жлеза. И двете състояния влияят на метаболизма, което пряко рефлектира върху теглото ви.

Причина #4: Ту ви е топло, ту студено.

Щитовидната жлеза ви помага да регулирате телесната ви температура. Ето защо един от първите признаци на проблем с щитовидната жлеза е невъзможността да се понасят температурни промени или да се установи температура, при която да се чувствате комфортно. На много хора с проблеми с щитовидната жлеза винаги или им е студено или горещо.

Причина #5: Имате нередовна менструация

Проблемите с щитовидната жлеза могат да дисбалансират менструалния цикъл. Недостатъчното производство на хормона тироксин може да повлияе негативно на фертилитета на жената, затруднявайки яйчниците да отделят яйцеклетки.

Консултация с ендокринолог

Ако изпитвате някой от по-горните симптоми, д-р Марио Николов препоръчва да се консултирате с ендокринолог, който ще направи образно изследване на жлезата с ехограф и ще назначи кръвни изследвания за определяне стойностите на щитовидните хормони за диагностика на евентуален проблем, както и прилагане на подходящо лечение.