Клинично хранене и диететика

Запази час

В кабинета по клинично хранене и диететика се извършва диагностика на:

  • Метаболитни нарушения
  • Оценка на индивидуалния хранителен статус
  • Оценка на всички рискови фактори за пациента

На тази база се определя следващото медицинско поведение  за всеки пациент-лечебно и здравословно хранене.

ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ

1. Изработване на индивидуални хранителни режими при пациенти със следните заболявания:

  • Артериална хипертония
  • Исхемична болест на сърцето
  • Диабетес мелитус - 1 и 2 тип
  • Заболявания на храносмилателната система: гастрити, рефлукс-езофагити, язви на стомаха и дванадесетопръстника, панкреатити, чернодробни заболявания, холецистит и холелитиаза, ентероколити, колити и други
  • Бъбречни заболявавия – остър  и хроничен нефрит, нефролитиаза и други

Отделя се специално внимание при пациенти с разгънат метаболитен синдром-артериална хипертония, дислипидемия, нарушен въглехидратен толеранс до изявен диабет – в тясна колаборация с висококвалифицирани специалисти – кардиолог, ендокринолог, невролог, педиатър, нефролог, гастроентеролог и др.

2. Особено внимание се отделя при изработването на строго индивидуални хранителни режими при:

  • Пациенти с пред и след тежки оперативни интервенции
  • Захранване на изключително тежко болни
  • Онкологично болни, след химио и лъчетерапия

3. Диагностика, корекция и дългосрочен контрол на пациенти с отклонения и нарушения в хранителното поведение:

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

1. При здрави индивиди от всички възрастови групи:

  • Бебета и кърмачета
  • Деца от 1-3 годишна възраст
  • Юноши и подрастващи

2. Индивидуални хранителни режими при здрави хора в различни физиологични състояния:

  • Бременост
  • Кърмене
  • Менопауза
  • Активни спортисти и др.

Диагностика на отклонения и нарушения в хранителното поведение:

  • Анорексия
  • Булимия
  • Орторексия

Клиничното хранене и диететика се ръководи от д-р Емилия Дончева.

Контакти

  • Ул. Околовръстен път 127, София 1407