Клинично хранене и диететика
В кабинета по клинично хранене и диететика се извършва диагностика на:
- Метаболитни нарушения
- Оценка на индивидуалния хранителен статус
- Оценка на всички рискови фактори за пациента
На тази база се определя следващото медицинско поведение за всеки пациент-лечебно и здравословно хранене.
ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ
1. Изработване на индивидуални хранителни режими при пациенти със следните заболявания:
- Артериална хипертония
- Исхемична болест на сърцето
- Диабетес мелитус - 1 и 2 тип
- Заболявания на храносмилателната система: гастрити, рефлукс-езофагити, язви на стомаха и дванадесетопръстника, панкреатити, чернодробни заболявания, холецистит и холелитиаза, ентероколити, колити и други
- Бъбречни заболявавия – остър и хроничен нефрит, нефролитиаза и други
Отделя се специално внимание при пациенти с разгънат метаболитен синдром-артериална хипертония, дислипидемия, нарушен въглехидратен толеранс до изявен диабет – в тясна колаборация с висококвалифицирани специалисти – кардиолог, ендокринолог, невролог, педиатър, нефролог, гастроентеролог и др.
2. Особено внимание се отделя при изработването на строго индивидуални хранителни режими при:
- Пациенти с пред и след тежки оперативни интервенции
- Захранване на изключително тежко болни
- Онкологично болни, след химио и лъчетерапия
3. Диагностика, корекция и дългосрочен контрол на пациенти с отклонения и нарушения в хранителното поведение:
ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ
1. При здрави индивиди от всички възрастови групи:
- Бебета и кърмачета
- Деца от 1-3 годишна възраст
- Юноши и подрастващи
2. Индивидуални хранителни режими при здрави хора в различни физиологични състояния:
- Бременост
- Кърмене
- Менопауза
- Активни спортисти и др.
Диагностика на отклонения и нарушения в хранителното поведение:
- Анорексия
- Булимия
- Орторексия
Клиничното хранене и диететика се ръководи от д-р Емилия Дончева.