Алергология

В кабинета по Алергология се извършват най-важните съвременни изследвания за установяване на причините за различни алергични състояния чрез качествени реактиви за кожно-алергично тестуване или изследване на специфични антитела към инхалаторни и хранителни алергени(кръвни тестове).

В кабинета по алергология се предлагат следните услуги:

Съвременна, бърза, безболезнена, високочувствителна и специфична диагностика на дихателни, хранителни и кожни алергии при деца и възрастни благодарение на наличните реактиви за кожно-алергично тестуване с битови, поленови, животински алергени.

Изследване на кръвните фактори за чувствителност към различнуи алергени – т.н. специфични IgЕ антитела за потвърждаване при необходимост на получените чрез кожно-алергично тестуване данни. Този подход е утвърденият световен и европейски стандарт за алергологична диагностика.

  • Съвременни и висококачествени имунологични изследвания.
  • Наблюдение, изследване и лечение на болни с бронхиална астма, неясни алергични състояния на дихателната система, на болни с чувствителност към храни, насекоми, медикаменти и козметика.
  • Световно утвърдени проби за доказване на медикаментозна алергия. Алергологични консултации и алергологична подготовка за чувствителност към упойки и контрасти преди операция или образно изследване с йод-контраст.
  • Подезична имунотерапия при астма и ринит. Тук болните с алергичен ринит и бронхиална астма имат възможност да провеждат лечение на причините за болестта си чрез прилагане на съвременния, удобен за приложение, ефективен и с почти нулеви странични явления метод на подезична имунотерапия.
  • Обучение на пациентите. На страдащите от астма се предлага обучение за провеждане на съвременното инхалаторно лечение и начините за самостоятелен контрол на състоянието в домашна среда. Пациентите с алергични реакции към храни и медикаменти се обучават за средствата и методите за оказване на първа помощ при развитие на тежка, животозастрашаваща алергична реакция.

Значението на навременната бърза и финансово достъпна кожна и серологична алергична диагностика проличава особено ясно в светлината на днешните разбирания, че няма възрастови или други ограничения за изследване на чувствителността към подозираните алергени. Все още широко разпространеното сред педиатри, общопрактикуващи лекари, УНГ, пулмолози и други, че изследване се прави при деца след определена възраст е отхвърлено въз основа на редица научни проучвания. Смята се, че при наличие на симптоми, ако се подозира алергично състояние, пациентът е показан за изследване.

В зависимост от вида на подозирания алерген, конкретното състояние на пациента, приемането на антихистаминови медикаменти или наличието на оплаквания може да се избира между кожни и серологични проби, може да се прилагат различни IgE панели или да се пристъпи към осъществяване на молекулярна диагностика. Практиката и научните изследвания в областта са доказали по безспорен начин, че колкото по-бързо и рано се постави диагнозата, основана на качествени доказателства, толкова по-добри и трайни са лечебните резултати.

Болестите, определяни като алергични засягат различни органи и системи, очи, уши, горни и долни дихателни пътища, храносмилателен тракт, кожа. Пълноценното диагностициране на пациента е немислимо без постоянното сътрудничество между алерголога и специалисти в посочените области.

Ние сме създали условия за изпълнение на клиничния алгоритъм за диагностика на алергичните болести

След консултация с алерголог и извършване на необходимите изследвания пациентите се насочват за консултация със утвърдени специалисти по УНГ за установяване на съпътстващи проблеми от страна на горните дихателни пътища чрез преглед, образна диагностика и изследване на носен секрет за клетъчен състав.

Когато е налице съмнение за бронхиална астма се извършват консултация с пулмолог и необходимите тестове за функционално изследване на дишането.

Кожните прояви на алергичните състояния могат успешно да се диагностицират и консултират с помощта на специалисти дерматолози.

Прегледите в кабинета по Алергология се извършват от проф. д-р Георги Христов, дм - един от водещите специалисти у нас по клиничната алергология. Има над тридесет годишен опит в областта на клиничната алергология и е един от първите лекари у нас с призната специалност по алергология и клинична имунология.

Прегледи и консултации при проф. д-р Георги Христов се осъществяват:

• Чрез допълнително здравно осигуряване с фондове, които имат договори с ДКЦ Аджибадем Сити Клиник

• Чрез платен прием

Можете да запишете час на телефон 0700 13 127 или онлайн тук 

Контакти

  • Ул. Околовръстен път 127, София 1407

Свързани новини