В 22:45 ч на 7/11/2023 г при нас постъпва по спешност 83-годишен мъж заради остро настъпила силна пулсираща болка в единия крак, оценена от него като 9 от 10 като степен.

Още когато оплакванията му се появяват, се обажда на доц. Зоран Станков – началник на Клиниката по инвазивна кардиология, който през годините се е превърнал в нещо като неговият личен отряд за бързо реагиране. На втория час след настъпване на силните болки пациентът е приет в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център“.

Той е наш стар приятел – още от 2017 година, но и човек, на когото се възхищаваме като професионалист. Той е режисьорът на театър-лаборатория “Алма Алтер” Николай Георгиев.

Състоянието му е изключително тежко поради наличните от преди аневризмална болест и периферна артериална болест, множество оперативни и ендоваскуларни интервенции.

На вътреболничен консилиум се взема решение, че има нужда от нова спешна ендоваскуларна диагностика и терапия. Като за начало се провежда СТ ангиография на периферни съдове, от която се вижда находка на анавризмален сак в следствие на основното заболяване и енодопротезирането през годините.

Предприема се ендоваскуларна процедура, а именно: периферна ангиография и селективна емболизация с имплантация на койлове в таргетните клонове, изпълващи аневризмалния сак на артерия Поплитея синистра. Екипът успява да постигне добър краен ангиографски резултат и успешно постигната стаза в двата клона.

След животоспасяващата ендоваскуларна процедура, извършена от екип: доц. Зоран Станков, проф. Иво Петров, мед. сестра Даниела Панкина, мед. сестр Петя Петкова, рентгенов лаборант Александър Ивнов г-н Георгиев е хемодинамично стабилен, със спокойно пункционно място, без необходимост от престой в Реанимация. Настанен е в Клиника по кардиология и ангиология с лекуващи лекари проф. Лъчезар Гроздински и д-р Любинка Яневска.

По повод успешното лечение от Трупата на Алма Матер ни изпратиха благодарствено писмо, което прилагаме дословно и благодарим от сърце за милите думи:

 

 

На вниманието на:

 

Андрей Марков, Финансов директор, Аджибадем Сити Клиник

 

Проф д-р Иво Петров, Медицински директор, Аджибадем Сити Клиник 

С копие до:

Доц д-р Зоран Станков


БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО  

Уважаеми г-н Ангелов,

Уважаеми лекари,

Уважаеми доц. д-р Станков.


Телата ни, толкова несъвършени, толкова тленни, толкова крехки и раними. Те говорят толкова много за нас, че ние често мълчим. Вярвамe на тялото си, много повече отколкото на очите и ума си. То е моето аз, което не лъже като ума. То ми шепне или крещи истините, които ума ми прикрива. То не познава лъжата, то боли, когато е болно и е спокойно, и трепери пред страха и не заспива пред ужаса, и танцува, и тича, и е витално, и е счупено.

Всички сме се чувствали предадени от нашето тяло, тогава се обръщаме към духа, нали е по-силен от материята. Но има някои хора, от дух и материя, от плът и познание, които са повече от онова, от което са създадени. Те са смелите, умните, напредничавите, истински смислените човеци, които наричаме ЛЕКАРИ. Знаем ги, познаваме ги, те са воините на Хипократ, ангелите на земята, надеждата на болните. Покажи ми какъв човек си и аз ще ти кажа какъв лекар си.

Трупата на театър-лаборатория Алма Алтер иска да изрази своята дълбока благодарност към един такъв човек. Не към лекаря, за когото говорят всичките му професионални постижения, дипломи, успехи и награди, а те не са малко. А към самия човек - този, който толкова пъти вдигна телефона си посред нощ за да помогне на режисьора на Алма Алтер - Николай Георгиев. Този, който събра екип медици от цяла София в 12:30, когато болницата беше празна, избяга от топлото легло и застана на операционната маса, той не се поколеба да ни изслуша, да ни посъветва, да ни даде вяра, да се пошегува, да се усмихне в труден момент. Казва “Звънете ми по всяко време!” Знаете ли какво значи да чуеш това от устата на лекар? Значи, че той говори със сърцето си. Той е воин на Хипократ. Той е д-р Станков.

Човек като него се ражда веднъж на хиляда години. Човек със сърце и душа, отдаден на професията си по онзи простичък начин, човешкият. Без да се надува и самозабравя или както е казал един мъдър човек: “Добрият лекар е обикновен като природата” и именно в тази обикновеност се крие необикновеното му сърце.

Не знаем колко пъти ни спасихте, д-р Станков, колко пъти намерихте пътя в безпътицата, колко пъти ни показахте, че само добрият човек може да бъде добър лекар. Защото когато помагате на Николай Георгиев, вие помагате на няколко поколения от будни, смислени и вярващи хора да запазят своя режисьор, да продължат да следват неговия размах и будна театрална мисъл, независимо от преходността на тялото.

 

Без вас, ние и г-н Георгиев нямаше да успеем!

Благодарим ви с цялото си сърце!

Трупата на Алма Алтер