Все по-често се повдига въпросът за психичното здраве като неизменна част от общото здраве на човека. А когато преминаваме през сериозни и продължителни здравословни премеждия, това неминуемо се отразява и на начинът, по който се чувстваме и възприемаме нещата, които ни се случват.

Всеки човек, когато разбере, че болен и по-конкретно сърдечно болен, изпитва силна тревога, чувство за несправедливост и усещане за разрив в биографията и идентичността си. Сърдечно-съдовите болести са хронични, а началото им е винаги в контекста на криза, тъй като то е внезапно и затова бележи прекъсване на биографичната ни история. В този смисъл, основна задача на психологичната работа е превръщането на физическата увреда във форма на психично състояние, което от несправедливост без име се превръща в част от личната история със собствен смисъл.

В тази връзка нашият клиничен психолог Цвета Младенова отговаря на най-често задаваните въпроси във връзка с помощта, която самата тя ежедневно оказва на пациентите в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център:

 

Кога и защо да се консултираме с психолог?

Появата на хронична болест променя живота на пациента и неговите близки. Тя предизвиква състояние на неудовлетвореност, силно безпокойство, раздразнителност, чувство на отпадналост и безсилие, както и поражда различни тревожни мисли и въпроси.

Тези симптоми могат да се проявят в различен етап от заболяването: при съобщаване на диагнозата, по време на лечението, но също така и в моментите на стабилизиране и подобряване на състоянието на пациента.

 

За какво служи психологичното консултиране?

Да потърсите психолог може да се окаже трудна стъпка поради разпространените предразсъдъци, като например:  да не изглеждате слаби или да не ви сметнат за „луди“. Въпреки всичко, срещата с психолог ще Ви позволи да говорите за себе си, за Вашите преживявания, свързани с промените в живота Ви, със страховете и с всичко останало, което може да бъде важно за Вас в този момент.


Психологът ще Ви помогне да се осмелите да кажете това, което не можете да споделите другаде, като сте сигурни, че то ще остане строго конфиденциално. Често, когато говорим за трудностите си, ги преживяваме по-лесно, отколкото когато не говорим за тях.


Дори и да имате подкрепа от близките си, разговорът с професионалист в областта на психичното здраве е много важен. Той може да Ви изслуша без да дава оценка, тъй като няма емоционална и/или фамилна връзка с Вас и е напълно неутрален.


Психологът ще Ви помогне да комуникирате по-лесно с останалите членове на семейството си (деца, партньори, родители..) и с Вашите близки по отношение на състоянието и промените, произтичащи от него.

 

Как да се срещнем с психолог по време на престоя в болницата?

Възможно е да бъдете консултирани еднократно или многокоратно, съобразно Вашето желание и състояние;
може да Ви бъде предложена психотерапевтична консултация;
можете да бъдете консултирани както по време на престоя ви в болницата, така и след изписването Ви, по време на задължителните профилактични прегледи или в удобно за Вас време;
Вашите близки също могат да получат психологична помощ;
Психологическата подкрепа по време на Вашата хоспитализация е част от клиничната пътека и не се заплаща допълнително.

          à Координатите на клиничния психолог са на разположение в отделението, в което се лекувате. Можете да споделите с Вашия лекуващ лекар желанието си да разговаряте с психолог и те ще осигурят такава консултация в рамките на престоя Ви в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център.