До деня на инцидента Илиан Дойчев няма оплаквания и тялото му по никакъв начин не подсказва за сериозен здравословен проблем. Първата пронизваща и нетърпима болка в гърдите получава около 10.00 часа сутринта, но едва при втория разкъсващ спазъм по обяд позвънява в Спешното отделение в Дупница. Откаран е по неотложност в София.

„Благодарение на д-р Зоран Станков живея втори живот. Не съм си представял, че може да има такава грижа и такова истинско човешко отношение по болниците. Лекарите от друга столична болница, където бях първоначално транспортиран, са отказали кардиохирургична операция, като са обяснили на моите близки, че само проф. Иво Петров и д-р Зоран Станков могат да ме спасят. Процедурата беше късно вечерта в петък и екипът беше останал след работно време, за да ме изчака да ме оперира. На другия ден рано сутринта, като отворих очи до леглото ми стоеше д-р Станков. Беше дошъл да ме види.“, спомня си Илиан Дойчев на 39 г. от Дупница.

„Беше един късен следобед през зимата. Обадиха ни се колеги за пациент, който е в критично състояние с огромно разкъсване на аортата, с молба да му поставим стент-графт и да го спасим. Беше въпрос на малък отрязък от време да го изгубим, ако не действаме незабавно - с дисекация на цялата десцендетна аорта, торакална и абдоминална. Поставихме му ендопротези и му спасихме живота. След месец се наложи втора ендоваскуларна процедура. За първи път в България на Илиан направихме стентиране на цялата аорта. Към днешна дата пациентът следва назначена терапия за високо кръвно налягане и е в отлична форма.“, разказа д-р Зоран Станков, завеждащ Инвазивна кардиология в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

Аортата е най-големият кръвоносен съд в човешкото тяло, а аортната дисекация е животозастрашаващо състояние, изискващо спешно лечение поради изключително неблагоприятната прогноза. При аортната дисекация се наблюдава разкъсване на стената на аортата в най-вътрешния й слой, наречен интима. Това позволява навлизане на кръв между най-вътрешния и средния слой. Впоследствие състоянието може да доведе до фатален край поради руптура на аортата, както и до критична органна исхемия на мозък, сърце, крайници и други. Аортната дисекация обикновено протича драматично, най-често е съпроводена със силна болка, разкъсващо усещане, задух, хипоперфузия на органи и крайници, световъртеж, загуба на съзнание и други.

Няма универсален метод за лечение на аортната дисекация и решенията за терапевтичното поведение при това животозастрашаващо състояния се взимат индивидуално при всеки пациент от мултидисциплинарен екип.

За златен стандарт в лечението на аортна дисекация тип A по Stanford и тип II е кардиохирургичното лечение при условие, че не съществува забранително висок оперативен риск. При тип Б аортните дисекации златен стандарт е ендоваскуларното лечение. При останалите типове дисекации решението за лечение е строго индивидуално, взето на мултидисциплинарен екип с оглед състоянието на пациента, анатомичните характеристики и терапевтичните опции.

Най-често използваните ендоваскуларни методи за лечение на аортната дисекация са фенестрация на аортния флеп, имплантация на стент-графт, имплантация на стент-графт по “Chimney” техниката за запазване кръвоснабдяването на висцералните съдове, имплантация на фенестриран стент-графт.

 

Свързани отделения