Тютюнопушенето е един от най-разпространените и вредни навици по света. Отдавна е известно, че има сериозни неблагоприятни последици за здравето, особено за сърцето и сърдечно-съдовата система.

По последните официални данни (от септември 2021 година) тютюнопушенето остава сериозен проблем в България - около 1/3 от българите (приблизително 2,4 милиона души) са редовни пушачи, с лек превес на мъжете спрямо жените.

Тютюнопушенето е свързано със сериозни здравни рискове. Пушачите имат по-висок риск от развитие на болести на сърцето, рак на белия дроб, хронични белодробни заболявания, инфекции на дихателната система и други свързани заболявания.

Въздействие върху сърцето:

  1. Структурни промени:

    Никотинът и другите химикали в тютюна предизвикват събития, които водят до съкращаване на кръвоносните съдове и повишено кръвно налягане. Това може да доведе до увеличаване на сърдечния ритъм и натоварване на сърдечната мускулатура.

  2. Рисков фактор за развитие на болести на сърцето:

    Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за развитие на различни болести на сърцето. Пушачите имат по-висок риск от поява на коронарна артериална болест, инфаркт на миокарда и други сърдечно-съдови заболявания. Никотинът стимулира секрецията на адреналин, който повишава сърдечния ритъм и възприемчивостта на сърцето към стрес.

  3. Увеличен риск от инсулт:

    Тютюнопушенето повишава риска от развитие на инсулт. Химикалите в тютюна се акумулират в кръвоносните съдове, причинявайки съкращения и намаляване на притока на кръв към мозъка. Това може да доведе до окислителен стрес, запушване на кръвоносните съдове и формиране на тромби, които могат да причинят инсулт.

  4. Възпаление на кръвоносните съдове:

    Тютюнопушенето води до възпаление на кръвоносните съдове, което може да причини повишаване на риска от развитие на атеросклероза - процес, при който се образуват наслоявания от мазнини и други вещества по стените на кръвоносните съдове, което ограничава притока на кръв и нарушава нормалното функциониране на сърцето.

  5. Влияние върху системата за свръхчувствителност:

Тютюнопушенето може да увеличи реактивността на сърдечно-съдовата система към стресови събития. Пушачите имат по-високи нива на възпалителни маркери и оксидативен стрес, които повишават риска от развитие на сърдечни заболявания.

Важно е да се осъзнае вредата от тютюнопушенето и да се предприемат действия за прекратяване на този вреден навик. Запазването на здравословен начин на живот и отказът от него са ключови за поддържане на добро сърдечно здраве и намаляване на риска от сериозни сърдечни заболявания.

Тъй като никотинът и останалите вредни съставки в тютюневите изделия влияят негативно върху цялото тяло ние от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център препоръчваме поне веднъж годишно да провеждате профилактични прегледи, които включват консултация с кардиолог, специалист по вътрешни болести, уролог/АГ, гастроентеролог, както и изследвания на кръв и урина. За Ваше улеснение създадохме различни ПАКЕТИ ПРОФИЛАКТИКА, с които в рамките само на ден да се погрижите за здравето си на едно място – ул. Околовръстен път 127.

За консултация може да ни позвъните на *5544 с опция Сърдечно-съдов център.