Милена Петрова е на 41 г. и е старша медицинска сестра на Интензивно кардиологично отделение. Тя е от първия дипломиран випуск бакалаври по професионална медицинска грижа към Медицински университет-София. Милена работи в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център от 2013 година. Започва като медицинска сестра едновременно в Кардиохирургия и Съдова хирирургия. За усилията й да изгради добър и сплотен екип като старша сестра беше отличена от мениджмънта на болницата за 2022 г. с плакета „Мисията възможна“. Вероятно защото за нея няма невъзможни неща.

Милена знае от дете, че ще бъде медицинска сестра. Израства в операционната на МБАЛ-Разград, където майка й е медицинска сестра повече от 43 г.

Аз вървя по пътя на моята майка. Нейната сестра също беше медицинска сестра. Имам две дъщери – на 13 и на 20 г. Желанието на по-малката е да стане лекар анестезиолог. Може би призванието и професията в нашето семейство се предава по майчина линия. От дете обичам миризмата на болница, бях омагьосана от дрехите на лекарите и сестрите. И исках и аз да нося един ден бяла престилка“, разказва Милена

Затова и съвсем естествено сбъдва детската си мечта, като става медицинска сестра в Отделение по анестезиология и реанимационно лечение към на МБАЛ-Разград, където работи 4 години.

Чувствам професията си като мисия. Работата ми носи голямо удовлетворение. Необяснимо е чувството. Нямам търпение сутрин да дойда в болницата, за да видя пациентите. И преди и сега се грижа за пациенти в тежко състояние. И тяхното подобрение е в нашите ръце. Помня всички пациенти поименно и историята на всеки един от тях. Преживявам заедно с тях. Когато видя, че грижите и търпението, които полагаме, са дали резултат и пациентите си тръгват излекувани и здрави -  чувството на радост е огромно. И точно това чувство ме движи и мотивира. Но и екипът! Вички ние сме едно, приятели сме, помагаме си рамо до рамо, разчитаме един на друг“, продължава разказа Милена Петрова.

Според нея за професията медицинска сестра се изискват качества като човеколюбие и доброта. И безусловна отдаденост! Определя взаимоотношенията лекар-сестра като много важни за добрия ход на лечението. Споделя, че сестрата е дясната ръка на лекаря и че един без друг не могат. Защото сестрата се явява главната връзка между пациента и лекаря. Лекарят назначава терапията, а сестрата я изпълнява. И за това е нужно и доверието на пациента, който се мобилизира да оздравее.  

Професията медицинска сестра е Божи дар! Чувствам се оценена във всеки един момент, от пациентите и от екипа, с който работя. Имам тяхното признание и доверие. И това е моят импулс за работа“, категорична е Милена Петрова, старша медицинска сестра на Интензивна Кардиология в УМБАЛ Сърдечно-съдов център.

 

 

 

Свързани отделения