27-годишният Цветан Митев от Шумен това лято посещава кардиолог в столично лечебно заведение и той му казва, че има вродено заболяване - бикуспидна аортна клапа (BAV) - най-честият вроден порок на аортната клапа. Нормално аортната клапа има три платна, но в случая при Цветан те са две, което води до нарушение във функцията й.

Така клапата може да не се затваря ефективно, което да предизвика връщане на кръв в сърцето и да стимулира уголемяването му или пък да се получи стеноза – стеснение на клапата заради натрупвания на калциеви отлагания в нея. Обичайно при тези пациенти в млада възраст аортната клапа се сменя с механична протеза. Ако не се предприеме планирана операция, с течение на времето това състояние може да доведе до редица усложнения и дори - сърдечна недостатъчност и летален край.

Цветан търси второ мнение от друг кардиолог. И двамата специалисти му казват едно и също и то не само по отношение на диагнозата му, но и къде да потърси разрешаване на проблема си – „В Сърдечно-съдовия център на Околовръстното, при д-р Асен Келчев и д-р Ивелин Шарабански от Отделението по кардиохирургия“.

„След като получих две еднакви, независими едно от друго мнения, реших че няма какво да чакам и въпреки че сега нямам проблеми, после ще се появят, ако отлагам. Така дойдох при вас, където първо се запознах с кардиолога д-р Шарабански, който беше много внимателен и също потвърди нуждата от операция след проведения преглед. Запознах се и с кардиохирурга д-р Асен Келчев, който после ме оперира. Късметът е бил на моя страна. Всички тук сте страхотни“, споделя ни Цветан в деня на изписването си.

То се случва на петия ден след операцията му, при която д-р Келчев, началник на Отделението по кардиохирургия, заедно с един от най-успешните кардиохирурзи в Европа - проф. Руджеро Де Паулис - бивш председател на Европейската Aсоциация по Kардио-торакална хирургия (EACTS), който беше в болницата ни три дни, правят така, че да съхранят собствената му аортна клапа. Уникалността на операцията е в това, че не се използва клапна протеза, а се реконструира собствената клапа. Този подход ще позволи на Цветан да продължи да ходи на фитнес, тенис и плуване и ще елиминира нуждата от прием на кръворазреждащи медикаменти до края на живота му (задължително условие след поставяне на изкуствена протеза).

Д-р Ясен Гецов, началник на Отделението по реанимация и интензивно лечение, освен, че се грижи за медикаментозната му анестезия, провежда и интраоперативна трансезофагеална ехокардиография на аортната му клапа в операционната, което помага на кардиохирурзите да разберат как собствената му клапа може да бъде съхранена. Освен това, благодарение на същия метод, д-р Келчев и проф. Де Паулис могат да оценят резултата от извършената интервенция още докато Цветан е на операционната маса.

„Резултатът от клапносъхраняващата операция беше отличен“, коментира д-р Гецов, докато изпраща 27-годишния създател на сайта „Трето колело“. И се разделят с шегата – „Ние анестезиолозите знаем повече, отколкото си мислите и работата ни не е само „да ви приспим и да да ви събудим“. Ти например, дори без да помниш, ми даде номера на приятелката ти, за да й звънна, когато излезеш от операционната“.

 

На снимката: Цветан заедно с д-р Ясен Гецов