Аневризмата на възходящата аорта и дъгата е разширение на този участък над 45 мм в диаметър, вследствие на отслабване на съдовата стена. Основните причини за нейното появяване са високо кръвно налягане, атеросклероза, тютюнопушене, както и генетични заболявания като синдром на Marfan, синдром на Ehlers-Danlos, синдром на Loeys-Dietz и други

При аневризмата съдовата стена изтънява и лесно може да се скъса. Случва при едно от най-драматично протичащите без хирургично лечение заболявания - дисекацията на аортата.

Аневризмите почти винаги се развиват без никакви симптоми. Те често се откриват като случайна находка при изследвания, извършени поради други причини и оплаквания. Симптомите се появяват, когато аневризмата се е уголемила достатъчно, за да притисне и наруши работата на близките органи и структури. Например, притискането на хранопровода може да се прояви с нарушения в преглъщането, притискането на трахеята - със суха и дразнеща кашлица, притискането на нерва, който отговаря за гласните връзки (n.recurens) - с дрезгавия глас и т.н.

Профилактиката на появяването и уголемяването на аневризмите включва категоричен отказ от тютюнопушене, адекватен контрол върху високото кръвно налягане, холестерола и триглицеридите. От голямо значение са редовните профилактични кардиологични прегледи. Те помагат за откриването на аневризми, осигуряват адекватно медикаментозно лечение с цел забавяне на тяхното уголемяване и навременно предлагане на хирургично лечение.

Хирургичното лечение на аневризмите и дисекациите на възходящата аорта и дъгата включва изрязване на увредения участък на аортата и поставяне на изкуствена протеза. Зад това лесно на пръв прочит описание често се крият много сложни техники и много часове прецизна работа от всички членове на хирургичния екип.

Тези операции се извършват с пълна упойка, с отваряне на гръдния кош през гръдната кост и с използване на апарат изкуствено сърце. За да се работи върху най-големия съд в човешкото тяло, сърцето на пациента се налага да бъде спряно. При големите аневризми и особено при дисекациите съществува риск от разкъсване на аортната стена при отваряне на гръдния кош и изливане на много голямо количество кръв в оперативното поле. При подобна “катастрофа” хирурзите имат броени минути, (а освен това трябва да имат и късмет), за да овладеят ситуацията. Това изисква виртуозна техника и съвършен синхрон на екипа, каквито има в Отделението по Кардиохриругия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център.

При операции върху дъгата на аортата често се налага охлаждане на цялото тяло на пациента до 25°С, а понякога и до 10°С. За известно време цялото тяло на пациента остава без кръвоснабдяване. През специални канюли кръвта се подава само в мозъчните артерии. В тези ситуации често се налага протезиране не само на аортата, но и на началната част на съдовете, кръвоснабдяващи главата и горната част на тялото.

Трябва да се подчертае, че пациентите след подобни операции се нуждаят и от много сериозни грижи в реанимация и в следоперативното отделение.

Аневризмите на възходящата аорта и дъгата могат да се съчетават с аневризми на низходящата и на коремната аорта. В подобни ситуации е необходима тясна и навременна колаборация между инвазивни кардиолози, сърдечни и съдови хирурзи. В Отделението по кардиохирургия с ръководител д-р Асен Келчев от няколко години функционира Аортен център, който обединява съвместните усилия на гореизброените екипи. Целият екип денонощно полага усилия и се старе да постигне максимално добри резултати при лечение на пациентите.

След дехоспитализация пациентите, претърпели операция, се проследяват от кардиолозите на Отделението по Кардиохирургия - д-р Адриана Динчева, д-р Яна Найденова, д-р Ивелин Шарабански и д-р Тонка Куртева.

...................................................................................................................................................................................................................

Д-р Андрей  Неутов е част от Отделението по Кардиохирургия в УМБАЛ Сърдечно-съдов център от 2018 г. Завършил е Медицински Университет-град Одеса в Украйна и Медицински университет-София. През 2014 придобива специалност по Кардиохирургия. Има и магистратура по Здравен мениджмънт. 

Започва лекарската си практика през 2002 г. в УМБАЛ "Света Екатерина", където работи през следващите 8 години. В периода 2010-2011 е част от екипа по Кардиохирургия в УМБАЛ Болница Токуда. А от 2011 до 2018 г. е част от Аджибадем Сити Клиник СБАЛК Бургас.

 

 

Свързани отделения