„Екпната работа е в основата на добрите резултати. А решенията и взаимоотношенията са по-важни от разрезите“, посочва началникът на Отделение по кардиохирургия

 

От 16 до 20 октомври се проведе „5th emotional intelligence week: EI summit & Awards“ с основен акцент - връзката между емоционалната интелигентност и умението за адаптация.

Програмата беше изпълнена с много уъркшопи, лекции, конференция, а участниците и говорителите бяха от цял свят. Лектор в програмата бе и д-р Асен Келчев, началник на Отделение по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център. Той представи темата „Емоционалната интелигентност и лидерството в хирургията“. Ето и основните акценти в нея:

„Болницата, в която работя, ни позволява да правим нещата така, както се правят по света. Нищо не е възможно обаче без хората в екипа, които вече наброяват близо 80 човека. Кардиохирургията е високоспециализирана дейност като стресовите ситуации в нея не са рядкост. В такива случаи лекарят трябва да знае как да управлява своите емоции и да не губи самоконтрол, за да може екипа, който ръководи, да реагира адекватно. ЕИ е нещо, на което човек се учи и ако си го постави за цел - тренира и възпитава. Всичко започва със самооценката и самоконтролът, които трябва да бъдат постоянно усъвършенствани. За това помага и 360-градусовата обратна връзка - от целия екип и от пациентите. В нашия център гостуват изявени специалисти от чужбина, които ни предават не само своя хирургичен опит, а също и ни учат на лидество и ЕИ“.

Д-р Келчев даде пример с проф. Антонис Пицис (болница „Св. Лука“ – Солун, Гърция) и проф. Руджеро Де Паулис, специалист по аортна и аортно-клапна хирургия, които оприличи с „Меси и Роналдо“ в кардиохирургията, с които работи от години и вече може да нарече не просто колеги, но и съмишленици и приятели. „Умението да се вслушваме в съветите и мнението на всички от екипа, без значение от техния опит, кара всеки от тях да се чувства значим, чут и важен. Екпната работа е в основата на добрите резултати. А решенията и взаимоотношенията са по-важни от разрезите“.