Триклоновата коронарна болест (ТКБ) е сериозно състояние на сърцето, което се характеризира със значими стеснения или запушвания на трите основни коронарни артерии.

Процесът на атеросклероза, при който се образуват атеросклеротични плаки (наслагвания от мазнини, холестерол и други вещества) върху стените на коронарните артерии, е основната причина за Триклоновата коронарна болест. Тези наслагвания намаляват притока на кръв и кислород към сърцето, което може да доведе до сериозни сърдечни проблеми, включително стенокардия, инфаркт на миокарда (сърдечен удар) и други.

Лечението включва различни методи като медикаментозна терапия, ангиопластика и стентиране (процедура за разширение на стеснените артерии) и коронарна байпас операция. Лечението се избира в зависимост от степента на стенозата и други фактори и се извършва съответно от кардиолози и кардиохирурзи.

На 18 август 2023 г. от Своге с линейка по спешност пристига при нас 73-годишният г-н Минев по повод именно Триклонова коронарна болест. Той е с оплаквания от изпотяване, изтръпване на крайниците и силна слабост. От направената електрокардиограма се установява, че има промени в ЕКГ, а от лабораторните изследвания – че има завишени сърдечни маркери. В допълнение г-н Минев е с предишна сърдечно-съдова патология – през 2015 г. е преживял остър миокарден инфаркт и му е поставен стент. В последствие са имплантирани още три през годините.

След прегледа при нас е насочен за селективна коронарна ангиография на база промените в ЕКГ и лабораторните показатели. Установява се, че има 80% критична стеноза на клон от артерия. Под рентгенов контрол се вижда, че има оклудирани стентове от проксимален до дистален сегмент. По време на интервенционалната процедура се взема решение, че той е подходящ за имплантация на още един, в неговия случай пети стент.

След като мултидисциплинарен екип, начело с проф. Иво Петров и доц. Зоран Станков извършват процедурата, г-н Минев вече е с разрешена критична стеноза и предотвратена последваща кардиохирургична операция по повод неговата окончателна диагноза – триклонова коронарна болест. Важно е да отбележим, че ако такъв тип пациенти попаднат в център, който е без достатъчно опитна инвазивна/катеризационна лаборатория, обикновено биват насочени за отворена хирургия, а не за реваскуларизация, която е извършена при нас по безкръвен път.  

Г-н Минев остава толкова доволен от грижите, които е получил тук, че е изпратил благодарствено писмо. Ето и какво споделя в него той: