Жените разшириха своята култура и вече редовно идват на профилактични прегледи за откриване на рак на гърдата“, казва д-р Силвия Йорданова, специалист по Образна диагностика. С внимание и грижа тя провежда ехография на млечни жлези и разчита изследвания от мамограф. Заедно с колегата си д-р Румена Лозанова имат огромен опит и благодарение на модерната и прецизна техника могат да открият и образувания с големина 4 мм. „Първа ехография на млечни жлези жените трябва да направят още на 30 години, независимо дали имат оплаквания или не“, казва д-р Йорданова. След 40-та година трябва да се включи и изследване с мамограф.

Темата за женското здраве е водеща и за д-р Вълкан Иванов. Той е специалист по онкопластична хирургия на гърда с богата практика във Великобритания. Д-р Иванов прилага световните стандарти за диагностика и лечение на това коварно заболяване, което остава в Топ 3 на най-опасните и разпрпостранение онкологични болести при жените. Хирургът преглежда и извършва кор-биопсия – задължително изследване, което се провежда преди да се вземе решение за операция. „Не всяко образувание в гърдата е рак и е опасно. Но то трябва много добре да се уточни преди лекарят да предприема каквото и да било“, казва д-р Иванов.

Въпреки пандемичната обстановка от година клиниката обогати своите технически възможности с нов колпоскоп. Уредът позволява на АГ-специалистите да направят ранна диагностика за рак на маточната шийка. „Цитонамазката е наложен стандарт, но не винаги достатъчен, за да може лекарят да предриеме лечение“, казва д-р Станислава Кузманова. Тя вече има значителен опит с новия колпоскоп.

В месеца на жените нашите специалисти напомнят, че профилактичните грижи за здравето позволяват ранно откриване на онкологичните заболявания и увеличават възможностите за окончателното им излекуване.