С настъпването на есента и студените месеци започват и първите грипни инфекции. Независимо от техния интензитет, вирусите не бива да бъдат подценявани. Дори и с минимални симптоми и леко прекарване на грипа, болните могат да бъдат преносители на инфекцията и да станат причина за заразяване на възрастни и хронично болни лица, както и на хора с имунен дефицит. Именно леките инфекции допринасят за непрекъснатата циркулация на вируса в обществото.

Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна предлага на своите пациенти ваксина Инфлувак, подходяща за цялото семейство. Ваксината е с 4 съставки /тетраваксина/ против грипни вируси от щам А и щам Б - най - честите виновници за грипние епидемии.

Ваксинацията е подходяща за всички, но най-силно се препоръчва за:

  1. възрастни хора над 65 години

  2. деца

  3. хронично болни със сърдечносъдови заболявания, диабет, астма

  4. онкологично болни пациенти

  5. работещи сред повече хора в т.ч. учители и ученици

  6. лица с имунен дефицит по различни причини – ХИВ/СПИН, имунотерапия, кортикостероидна и лъчетерапия, трансплантирани пациенти

Преди да бъде поставена ваксината, пациентите ще бъдат преглеждани от лекар терапевт за уточнение на здравния статус.

Препоръчително е извършването на ваксинацията да стане преди началото на грипния сезон през месеците септември и октомври, за да има време да се образуват антитела, което става за около 20-25 дни. Основната съставка съдържа определена неактивна част от грипния вирус, а не целия вирус – затова тя не може да предизвика грипно заболяване.

Прегледът и ваксината могат да се поставят директно при посещение на лечебното заведение от понеделник до петък от 8.30 до 15 ч.

Противогрипната ваксина не предпазва нито от заразяване, нито от заболяване от КОВИД-19. Двата вируса се различават силно по състав, въпреки че се предават по еднакъв път. Защитата на организма от грип обаче със сигурност ще повиши защитните сили на организма и срещу други въздушно-капкови инфекции.