Какви са най-честите урологични проблеми при мъжете?

При мъжете най-често проблемите са свързани с простатната жлеза. Три са основните заболявания, които се срещат. Това са възпалителните заболявания на простатата – простатитите, доброкачественото уголемяване на простатата и ракът на простатата. Именно профилактиката има за цел да се хване, да се диагностицира рака на простатата в ранен стадий, защото е лечим. В България е прието след 50-годишна възраст при мъжете да се изследва туморен маркер на простатата. Това се прави на две години. Най-добре е това да бъде ежегодно поне по веднъж. Освен туморен маркер е необходимо да се прави и ехография на простатата и дигиталното, ректално туше. 

Кои са най-рисковите групи, които страдат от рак на простатата?

Мъжете след 50-годишна възраст задължително трябва да изследват поне веднъж годишно туморен маркер на простатата. Ако в рода има някаква фамилна обремененост с рак на простатата или рак на гърдата, при необходимост и на всеки шест месеца може да се изследва туморният маркер. Освен този туморен маркер – тотален PSA, има още една фракция – свободен PSA, които се изследват в „Аджибадем Сити Клиник - Варна”. Когато се направи по една форма съотношение, би могло да се каже, дали евентуално този туморен маркер би могъл да бъде завишен и при възпалителни процеси, е в следствие на това или има съмнение за някакво онкологично заболяване. 

Изследват ли се мъжете за рак на простатата?

В последно време все по-често всеки започва да обръща внимание. Дори и преди 50-годишна възраст. Така че – да, има тенденция, че мъжете започват да обръщат повече внимание на простатата си.

Кои са най-ярките симптоми, по които може да се разбере, че трябва да се посети лекар?

Симптоми има основно от възпалителните заболявания и от доброкачественото разрастване на простатната жлеза. Това са затруднение в уринирането, поява на нощни позиви за уриниране, продължителността на самия акт на уринирането, струята изтънява, поява на дразнения, парене. Но всичко това е основно за доброкачественото уголемяване на простатата и простатита. 

 

Въпросите зададе Мартин Николов