Съвремената медицина е разработила специална методика за лечение на тези и други кожни заболявания, използвайки изкуствени източници на ултравиолетови лъчи от спектър  А и В. Тази терапия е известна като фототерапия (PUVA и др.)

Важно е да се знае обаче, че трябва да се избягва комбинираното облъчване с естествени лъчи и лъчи от изкуствени източници. Нужно е да се обърне внимание и на почитателите  на солариума. Не ходете и на плаж, и на солариум едновременно! Това повишава риска от кожен рак, фотодерматози и други предизвикани от лъчи кожни заболявания.

Ултравиолетовите лъчи, които имат значение за човешкия организъм са от спектъра на UVA и UVB. До 10-20 минути след излагане на слънце UVA-лъчите предизвикват директна пигментация /потъмняване/, а UVB-лъчите – индиректна. Тя се предхожда от зачервяване /еритем/, което преминава в тен след няколко дни до седмица-две. Трябва да се знае, че в мъгливите и облачни дни кожата ни не е защитена от вредните лъчи. Те се отразяват от снега, леда, водата и пясъка, което рефлектира върху нас.

Избягвайте да се печете на плажа между 10 и 16 часа. Носете шапки с голяма периферия и очила с UV-филтър. Защитете кожата си с фотопротектори – кремове, лосиони, гелове, аерозоли, които се нанасят 20 минути преди излагане на слънце.