"Оставащ в сянката на COVID-19, стресът нанася своите непоправими щети и стигмата, която съществува по отношение на грижата за психичното здраве, задълбочава неговите последствия. Важно е да има хигиена не само във физическите й аспекти, а да се постигне хигиена и по отношение на психиката", казва младата специалистка.

Тя констатира, че стресът от пандемията - тревогата за собственото здраве и това на близките, неизвестността, чувството за безсилие, несигуранта икономическа обстановка се отразяват на всеки. 

 

"Стресът от пандемията се отрази както на по-лабилните така и тези, които определят себе си като хора със стабилна психика, тъй като изискванията и очакванията към тях бяха многократно завишени. Опитът показва, че в екстремни времена като сегашните се увеличават експоненциално и самоубийствата", подчертава лекарката.

Според нея хората не бива да подценяват хигиената на психиката - да се погрижат за душата си така, както обръщат внимание и на физическите си неразположения и болки. Полезно би било в сегашната ситуация хората да се отдадат повече на срещи с приятели, четене на книги и разходки сред природата и максимално да се дистанцират от медийния поток, който ни залива с негативни новини.

Д-р Николова препоръчва при първи признаци на психичен дисбаланс да се потърси консулт със специалист по психично здраве, който може да реши проблемът преди развитието на заболяване, да върне емоционалното равновесие и да предотврати задъбочаване и хронифициране на състоянието.

Още за психичното здраве и Covid-19 може да прочетете в блога ни тук: https://acibademcityclinic.bg/bg/varna/blog/stresyt-ostana-v-sqnkata-na-covid-19-i-prodylzhava-da-nanasq-shteti-na-psihikata-ni