Проф. Лазар Ангелков, европейско име в електрофизиологията, представи пред варненски кардиолози уникални случаи на спасяване на пациенти с тежки сърдечни аритмии. Той е главен консултант и работи в отделението по Електрофизиология и кардиостимулация в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център София. Преди дни екипът, в който работи професорът, спечели наградата „Медицински Оскар“.

Пред медици от Варна проф. Ангелков демонстрира работата на отделението и коментира няколко постижения: на спасяване на жена, бременна в осмия месец и на сложен случай с 35-годишен таксиметров шофьор, при който лекарите е трябвало да намерят решение, за да може мъжът да продължи да шофира.

Лекарите коментираха с експерта предимствата на една от новите процедури за лечение на ритъмни нарушения – криоаблация. Методът е въведен за пръв път в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център от проф. Ангелков и колегите му и има редица предимства от класическата аблация. Криоаблацията е с около 10 пъти по-голям ефект при пациенти с една и съща електрофизиологична патология в сравнение с лечението с лекарства. Заедно с колегите си професорът е натрупал значителен опит и прилага при ритъмни нарушения имплантиране на пейсмейкъри, кардиовертер-дефибрилатори, система за ресинхронизираща терапия.