„Поява на разширени вени под различна форма има при 25% от хората. Поради сравнително бавното развитие на заболяването при нас, съдовите хирурзи обикновено идват пациенти с късни форми на заболяването, усложнени с възпаление или рани по крайниците. В тези случаи е необходимо да се отстранят болните вени, защото те са предпоставка за доста неприятни, дори фатални инциденти“, казва д-р Димитър Големанов.

Почти всички пациенти питат: „Докторе, а какво ще правя без вени, откъде ще минава кръвта?” Повърхностните вени на крайниците нормално не участват в кръвообращението, тъй като пренасят минимално количество кръв. Те стават значими и важни, когато се деформират и уголемят. Тогава те отнемат кръв от дълбоките вени като причиняват венозен застой, болки, подуване на подбедриците  и тъмносини петна на кожата. Ето защо отстраняването на тези вени води до нормализиране на кръвообръщението.

При лазерната аблация се използва енергията на лазерния лъч, която е в състояние безкръвно да унищожи само болната вена без да се налага нейното издърпване, което се прилага при стандартната хирургична процедура.

Предимствата на метода са следните: Цялата процедура се извършва под визуален контрол, като лазерната термична „заварка” се следи на монитори. Упойката е местна, само по хода на вената, не се налага обща или спинална анестезия. Процедурата трае 30-ина  минути, след което пациентът се движи самостоятелно. Не се налага болничен престой. 2-3 седмици се носи ластичен чорап. Пациенти, които не работят физически труд, практически на другия ден могат да са на работното си място.

http://razshireniveni.com/