Петанк фест, май 2024

Над 120 играчи от 20 държави пристигат в курорта „Св.Св.Константин и Елена“ край Варна за Международния турнир по петанк. Входът е свободен за публиката в дните от 8 до 14 май, когато ще се проведат 5 турнира. Състезатели Франция, Германия, Румъния, Полша, Израел, Белгия и други, и разбира се – от България са заявили участие за турнирите за двойки и тройки. Световната звезда – фрийстайлър и инфлуенсър в петанк Танги Пенин от Монако ще демонстрира правилата на играта. 

Международният турнир „Петанк – море и спа“ се организира от Black Sea Petanque Club Varna, Българската федерация по петанк и „Св.Св.Константин и Елена“ с партньорството на Acibadem City Clinic.

Ще бъдат изградени специални площадки за турнирите, а гостите ще са настанени в емблематичния за курорта хотел „Азалия“, съобщи президентът на клуба Black Sea Petanque Club Varna Ги Лабейри. За още по-доброто настроение ще допринесат зоната за изложители и гурме зона край игрищата.
На 7 май Танги Пенин ще покаже защо тази завладяваща игра с топки, чиито корени са в древността, е толкова популярна по света. Тя не изисква много аксесоари и екипировка и се практикува както от компании с приятели така и от компании, които искат да разредят стреса и да стоплят връзките в колектива.
Първият международен турнир по софт петанк в „Св. Св. Константин и Елена“ ще е на 10 май. А в събота и неделя – 11 и 12 май, ще се проведе Pétanque Grand Prix за отбори от трима играчи. В тях ще се състезават лицензианти, аматьори, физически лица, служители на фирми. Награди на стойност над 5000 евро ще получат най-добрите играчи, участващи в различните турнири.