Д-р Митев - офталмолог

През ноември говорим за диабета и свързаните с него съпътстващи усложнения. Сред тях е диабетната ретинопатия , която с времето без лечение и с лош контрол на кръвната захар могат да доведат до загуба на зрението. Какво да се прави и какви са рамките за този тип увреждане, обяснява д-р Димитър Митев, очен лекар в Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна, специалистът със значителен опит в диагностиката на този тип заболяване.

Симптомите, които установяват пациентът и неговият лекар, в резултат на диабет са влошено зрение, замъглено, често неясно виждане на далече и на близко, при които очилата не помагат.

Настъпилата вече диабетна ретинопатия,  недиагностицирана навреме  поради късно направена консултация с офталмолог крият риск от загуба на зрение. Рязката промяна на кръвно-захарното ниво по време на лечението при лош контрол по време на лечението водят до увреждане на малките кръвоносни съдове в ретината на окото. Те стават крехки и раними, което води до кръвоизливи и влошено зрение. С напредването на заболяването се появяват нео съдове, които кървят и оставят белези. Подложени на риск са хората с диабет тип 1 и тип 2, както и жени с развит диабет по време на бременността /гестационен диабет/.

Всички промени в началото протичат безсимптомно. Пациентите виждат плаващи петна, които изчезват и се появяват отново, влошаващи зрението. Затова е необходимо при първия забелязан дискомфорт в зрението да се посещава офталмолог. Редовните прегледи, установяващи  промените в зрителната острота,  очното налягане, очното дъно, за установяване на промените в ретината и зрителният нерв с оптичната кохерентна томография / където със светлинни вълни – вместо звукови, както е при ехографията, се слиза до тъканно ниво на уврежданията/ и офталмологът установява:

- помени в съдовете, кървящи съдове

- оток на макулата

- увреждания на невроепитела на ретината

- промени в зрителния нерв, важни за последващото лечение

Не подценявайте ранните прояви на промени в зрението, особено, ако вече имате установен диабет. Потърсете специалист, който да има възможност да помогне навреме.

Свързани отделения