Техниката е производство на лидера в тази сфера Dornier и е модел Compact Sigma. Той позволява разбиване на камъни в бъбреците, а също в уретера и в пикочния мехур. Едно от предимствата на новата техника е, че може да открива и елиминира и уратни камъни, които не се виждат на рентген.Това става под ехографски контрол, като по този начин се спестява рентгеновото облъчване на пациента.

Подробности за работата на новия литотриптер могат да се видят на интернет адрес http://www.dornier.com/EMEA/products/lithotripters/compact-sigma-overview/video/.

“Уролозите в Аджибадем Сити Клиник Медицински център имат изключително богат опит в лечението на бъбречно-каменната болест чрез екстракорпорална литотрипсия – казва д-р Венелина Милева, управител на медицинския център.” За период от пет години през медицинския център са преминали над 3 500 пациенти, подложени на този метод на лечение. Във връзка с относително високата честота на заболяването и ефективността от този неоперативен метод на лечение за пациенти не само от региона на Варна, но и от цяла Североизточна България, ние решихме да вложим средства за закупуване на нов апарат, съчетаващ в себе си най-модерните технологии за екстракорпорална литотрипсия. Комбинацията от електромагнитни ударни вълни, рентгенови или ултразвукови изображения и лазерно насочване на вълните, както и ергономичните качества на апарата, гарантират висока ефективност на лечението, комфорт на пациента и бързо възстановяване”, подчертава д-р Милева.

Д-р Георги Панайотов и неговите колеги-уролози започнаха първите процедури с новата техника. Един сеанс е достатъчен за разбиване на камъни в бъбреците с големина 7-8 мм. Първите пациенти приемат добре лечението с новия литотриптер като с това си спестяват хирургична операция и болничен престой.

Процедурата е безплатна за здравноосигурените пациенти, тъй като се поема от здравната каса.

Възможностите на новата техника ще бъдат представени пред журналисти и лекари на 17 октомври 2013 г.