Медицинският център започва 2019-та с нов апарат за диагностика на уринарни проблеми. Урофлоуметърът е единственият за възрастни във Варна и спомага за назначаване на лечение при пациенти от двата пола. Изследването се прилага при пациенти със стрес-инконтитенция (изпускане), простатна хиперплазия и затруднения при уриниране. То се назначава от уролог.

„Урофлоуметрията е урологично изследване, което проверява количеството, скоростта и времето за отделяне на урина. То се прави при пълен пикочен мехур. Добре е пациентът да заяви предварително пред лекаря какви медикаменти приема“, обяснява д-р Георги Панайотов, уролог в Аджибадем Сити Клиник Варна.

Изследването представлява едно нормално уриниране, което се извършва в апарата. Резултатите се появяват във вид на графика на компютъра на лекаря. Те му помагат да уточни какви са нарушенията в уринирането и да постави точна диагноза.

Урофлоуметрия се изисква преди и след медикаментозно или оперативно лечение на доброкачествената простатна хиперплазия. Строго препоръчителна е също при оперативно лечение на стриктури на уретрата, склероза на мехурната шийка, при стрес-инконтиненция, както и при така нареченият „свръхактивен пикочен мехур“.