Летният сезон е пик за чревните заразни болести заради горещините и събирането на много хора на едно място. Причинителите на този вид заболявания са разнообразни болестотворни микроорганизми, които се отличават със значителна устойчивост във водата, почвата и хранителните продукти. А струпването на много хора позволява инфекциите да се разпростряневат бързо и масово.

Най-характерните оплаквания за този род заразни болести са коремни болки, чревно разстройство, повръщане и вдигане на температура. Те могат да протичат от леко до тежко с изразена интоксикация и дехидратация. Често самолечението може да доведе до усложнения и разпространение на заразата.

Стомашно-чревните инфекции са известни още като болести на лошата хигиена. Вирусите и бактериите, които ги причиняват, се разпространяват предимно по фекално-орален път. Пренасят се чрез мръсни ръце и предмети, плодове, зеленчуци и други храни, чрез които попадат в човека. Пиенето на вода от съмнителни водоизточници както и неправилно съхранявано месо, яйца и мляко също са честа причина за заразите.

Инкубационният период на бактериалните и вирусни инфекции е от няколко часа до 6-7 дни. Вирусните инфекции са силно заразни. Интересен факт е, че ротавируси са изолирани и в плувни басейни. 

През лятото спазвайте хигиена – мийте често ръцете си със сапун, не пийте вода от съмнителни места, избягвайте храни от плажни търговци.

Болните от стомашно-чревни инфекции в леките случаи се лекуват чрез изолация в  домашна обстановка. При по-тежките случаи - в специализирани инфекциозни отделения, но винаги под наблюдението на лекар. В началото на заболяването най-важно е да се спре повръщането и диарията, за да се предотврати дехидратацията и да се осигури прием на достатъчно течности за възстановяване електролитният баланс. Най-застрашени от обезводняване са малките деца, хората с хронични болести, бременните и възрастните.