"Редно е пациентските организации да изискат по-широк пакет от профилактични прегледи. В момента пакетът е твърде малък, а ранното откриване на социално-значимите заболявания има ползи в много посоки - шансът за пълното им излекуване е по-голям и това спестява значително количество пари, които иначе се дават за лечение", каза д-р Милева.

Екип на БНТ 2 засне напътствията на опитния гинеколог д-р Василка Кирчева за профилактика на рака на шийката на матката и съвети на уролога д-р Георги Панайотов за ранното откриване на рак на простата при мъжете. Зрителите видяха как работи дигиталния мамограф - комфортен и модерен апарат, който помага на специалистите в откриването в най-ранен стадий на рак на млечната жлеза.

Коментар върху профилактиката и грижите за здравето на пациенти от различни възрасти направи и д-р Стефка Харитонова - известен педиатър и личен лекар.

Цялото предаване можете да видите в интернет на http://bnt.bg/predavanyia/dobro-utro-s-bnt2/dobro-utro-s-bnt2-izla-chvane-ot-varna-4-fevruari-2015