Скенер Варна

Въпреки напрегнатата година и мерките за ограничаване на коронавирусната инфекция екипите на Аджибадем Сити Клиник Варна не са преставали да работят нито за ден. И в най-трудните моменти медиците продължиха грижите за здравето на болните и да подкрепят на техните близки.

Лекарите в клиниката са извършили 61 939 прегледа. Урологичният екип е изпълнил 755 литотрипсии – разбиване на камъни в бъбреците без болничен престой. Проф. Димитър Райков е провел 30 ортотрипсии – процедури за лечение на хроничнини заболявания на сухожилията и околоставните тъкани чрез шоково-вълнова терапия. Продължава лечението на разширени вени по метода на лазерната аблация. Съдовите хирурзи доц. Ангелов, д-р Големанов и д-р Добромиров са направили през годината 128 процедури. Все повече пациенти избират този вид решение на проблема с разширените вени, при който не се лежи в болница и връщането към обичайните ежедневни задължения става веднага.

В клиниката прием имат над 60 специалисти от почти всички медицински специалности. Отскоро сред тях е и изявеният клиничен хематолог проф. Лиана Герчева. Пациенти консултира също уважаваният в медицинските среди онколог и специалист по вътрешни и белодробни болести доц. Димитър Калев. Ежемесечни консулти за онкоболни пациенти провежда и онкологичния радиолог д-р Николай Недев от Аджибадем Сити Клиник Младост в София, който прилага свои нововъведения в лъчетерапията.

Аджибадем Сити Клиник продължава да разширява своята програма „Женско здраве“ за ранна диагностика на онкологични заболявания при жените. През 2020-та гинеколозите се сдобиха с нов колпоскоп за профилактика на рак на шийката на матката. В сектор Образна диагностика са проведени 2 497 мамографии и множество ехографии на млечни жлези. Онкопластичният хирург на гърда д-р Вълкан Иванов направи за година 73 биопсии, с които се дава най-точна информация за образувания в гърдата и за избора на метод за лечение.

Специалистите-рентгенолози разчетоха над 14 000 рентгенови снимки, огромна част от които, свързани с диагностиката на COVID-19 и усложненията от него. За година са проведени 3 363 изследвания на ядрено-магнитен резонанс и 5 570 на скенер /компютърен томограф/. Чрез тях рентгенолозите на клиниката са помогнали за диагностиката на широк кръг заболявания на нервната система, опорно-двигателния апарат, белите дробове и др.

www.moreto.net