За поставянето на диагноза Депресивен епизод е необходимо да има промяна от обичайното ниво на функциониране за 2 и повече седмици. В този период пациентът се чувства тъжен и депресиран или не изпитва обичайните интерес и удоволствие от дейности, които са го радвали - хоби, четене, излизане с приятели, гледане на телевизия.

Депресивното настроение може да бъде описвано от пациентите като мъка, тъга, пустота, празнота, безнадежност. Пациентът чувства промяна в обичайното си състояние в поне 4 дни от седмицата, през по-голямата част от деня, за поне 2 седмици. Терминът, с който се обозначава загубата на интерес и удоволствие от любими неща, е анхедония.

В епизодите на депресия се засягат не само емоциите, но и енергията, когницията, храненето, съня, сексуалното желание и т.н.

За да се постави диагноза депресия, трябва да присъстват поне 4 от по-долу изброените симптоми:

Намалена енергия - често пациентите се чувстват уморени и отпаднали, не могат да се справят с елементарни задължения, занемаряват външния вид и хигиената си, склонни са да прекарват почти целия ден в леглото. Съобщават често, че се събуждат уморени сутрин и трябва да положат усилие, за да се справят дори с обичайни задължения.

Загуба на тегло - пациентите губят апетит, храната спира да е вкусна, забравят да се хранят или се хранят, подтиквани от близките си. Това води до значителна загуба на тегло - понякога до над 10 кг. за 1-2 месеца. При някои апетитът може да се промени в противоположна посока - да се повиши и те да започнат да преяждати пълнеят.

Промени в съня - Инсомния означава безсъние. В него се включват трудно заспиване, многократни междинни събуждания през нощта, свързани с трудно заспиване отново и ранно събуждане сутрин. Промените в съня са едни от най-ранните признаци на депресия и затова е важно пациентите да разпознават първите симптоми на започващия епизод.

Промени в психомоториката на пациентите – хората с депресия изглеждат напрегнати, лесно възбудими, неспокойни, трудно да се задържат на едно място или се движат забавен, мудно.

Чувства на безнадежност и/или вина. При пациентите с депресия бъдещето „спира да съществува”- те губят надеждата и оптимизма си. В мислите им присъства предимно миналото, като дори незначителните прегрешения се превръщат в поводи за непрестанни самообвинения. При тежки депресии пациентите могат да смятат, че болестта им е наказание, че по този начин изкупуват минали грехове.

Нарушения в концентрацията са често срещани при депресия. Пациентите споделят, че се „чувстват оглупели”, че не могат да се концентрират, за да изгледат цял филм, че когато четат книга или вестник погледът им преминава по редовете, но не възприемат написаното, че забравят прекомерно, дори имена или думи, които преди са помнели без проблем.

Депресията е заболяване, което засяга не само психиката, но и телесното здраве на пациентите, защото всяко продължително боледуване представлява стрес, който допълнително влошава протичането на сърдечно-съдовите, метаболитните, автоимунните заболявания.

Навременното диагностициране и адекватно лечение води до бързо и пълноценно възстановяване .