д-р Женя Димитрова, дерматолог

Има ли връзка между обилния косопад и COVID-19 - този въпрос често задават пациенти на дерматолога д-р Женя Димитрова, доктор по медицина и дерматолог в Аджибадем Сити Клиник Варна. Вижте нейното виждане на специалист:

Ако научихме нещо от коронавирусната пандемия, то е да очакваме неочакваното. Kосопадът, който често се развива след преболедуване все пак не е неочакван. Такъв преходен косопад е обичаен след преболедуване или повишаване на телесната температура и се нарича телогенен ефлувиум.

Космите по скалпа преминават през определен жизнен цикъл (схема 1). След фаза на активен растеж наречена анаген, космите премивата във фаза на регрес (катаген), а впоследствие покой/отпадане (телоген). По време на боледуване повече косми едновремено  преминават от активен растеж в телоген. Ето защо около три месеца след боледуването се наблюдава усилен косопад, особено забележим по време на къпане или разресване. Такова опадване на косите може да продължи до шест  месеца. В това време се появават новоизрастващите косми, които са добре видими по линията между окосмена и неокосмена част на скалпа. Обикновено пълното възстановяване на обема на косата отнема до девет месеца в зависимост от дължината й.

Емоционалният стрес също може да доведе до телогенен косопад, а пандемичната ситуация, за съжаление, доведе много от нас до повишени нива на стрес. Ако обаче се наблюдават и симптоми като сърбеж, парене, залющване или зачервяване на кожата на скалпа е препоръчителен консултация с дерматолог, тъй като вероятно се касае за друго кожно заболяване.

Жизнен цикъл на космите

Свързани отделения