Съвременен метод за доказване на рак на гърдата прилагат специалистите в Аджибадем Сити Клиник Варна. Онкопластичният хирург д-р Вълкан Иванов извършва процедурата. Той е придобил специалността във Великобритания, има богата практика на Острова и в България. Методът е предпочитан за доказване на типа на тумора и е решаващ за избора на лечение.

„Възможностите за лечение са много повече, когато знаем какво лекуваме“, казва д-р Иванов. Той подчертава, че според Световната здравна организация към момента се наблюдават около 40 подтипа на карцином на гърдата. Те значително се различават по степен на злокачественост и хормонален статус. Точната диагностика и определянето на типа на тумора са от ключово значение дали ще се пристъпи към операция, каква точно ще е тя или ще се планира лечение с химиотерапия и лъчетерапия.

Д-р Иванов извършва кор-биопсия под ехографски контрол. Процедурата трае около половин час, прилага се локална анестезия за комфорт на пациента. Чрез специален уред с широка игла се взима цилиндърче от изследваното място. След като са готови резултатите от патоанатомичния анализ, лекарят обсъжда с пациента план за лечение.

„Ако се налага да се направи мастектомия, преди операцията могат да се обсъдят възможности за едномоментна реконструкция – премахване на тумора заедно с млечната жлеза и възстановяване на гърдата с онкопластична процедура по време на същата операция“, казва специалистът.

В месеца за информираност и борба с рака на гърдата лекарят подчертава, че редовните профилактични прегледи водят до ранно откриване на коварното и опасно заболяване. Отделянето на малко време веднъж годишно за ехография на млечни жлези или мамография спомагат за успешното лечение на онкологичната болест. В Аджибадем Сити Клиник Варна могат да се направят всички тези изследвания. Провежда се също ядрено-магнитен резонанс на млечна жлеза, което помага на лекарите да уточнят отделни по-сложни случаи.