Фототоксично действие имат някои широко използвани в ежедневната практика антибиотици – тетрациклин, доксициклин /вибрамицин/, хинолони. Успокоителни /фенотиазинови невролептици/, които се приемат при невротични състояния и психични разстройства като хлоразин и прометазин, също могат да доведат до сериозно изгаряне при излагане на слънце.

Друга група лекарства, които водят до повишена чувствителност на кожата към слънцето, са сулфонамиди /най-известен от тях е бисептолът/ и техни химично сродни препарати, използвани за лечение на диабет. Диуретици от групата на тиазидите, съдържащи хидрохлоритиазид, индапамид, хлорталидон също трябва да се имат превдид в сезона на плажа. Ако се приемат те по време на интензивно слънчево облъчване, рискуваме да получим кожни увреждания от алергичен характер като уртикария. Тя е известна още като копривна треска и обривът се разпространява не само по частите на тялото, които се излагат на слънце, но и по места, които нямат контакт със слънчевата светлина. Имайте това предвид и ако приемате противозачатъчни хормонални средства или противовъзпалителни и обезболяващи /нестероидни противовъзпалителни средства/.

Добре е преди да отидете на плаж, да погледнете дали медикаментът, който приемате, влиза в някои от тези групи. В този случай избягвайте излагане на слънце. Носете дрехи, които да покриват по-голямата част от тялото, нанасяйте фотопротектори – кремове, гелове, спрейове.

Уврежданията на кожата, предизвикани от комбинацията плаж и определен кръг лекарства се лекуват, но е по-добре да избегнете този шок за организма.