Това е опасно особено за хората с намален имунитет  – хронично болните, децата в ранна възраст и възрастните над  65 години. Обичайните медикаменти, които се използват при грип, са ефикасни само когато използването им започне още в първите 24 часа от инфектирането, а това не винаги се улавя от потенциално заразеният. Ето защо много важна е профилактиката. Тя е по-лесна и за лекаря, и за пациента и в крайна сметка от всяка гледна точка се оказва и по-евтина. Трябва, когато още сме здрави, да дадем известна сума пари и да отделим малко време, за да се направи най-добрата профилактика за всеки един от нас, а за съжаление все още нямаме необходимата здравна култура, за да го правим.

Д-р Геронтиев обобщава: "Въпросът е какво да предприемем като профилактика? Дали противовъзпалителна ваксина, дали някои от многото билкови, хомеопатични препарати или комбинация от мултивитамини? Аз, като УНГ-специалист, работещ ежедневно във „вредна” среда – кашлящи, кихащи хора и като човек, правил си профилактика и с ваксина, и с разични медикамава:енти и препарати и дори като експеримент върху себе си, мога да дам следния съвет – не предприемайте профилактика сами на базата на това какво ви е казал съседът или на това какво сте прочели в интернет.

В това море от медимакенти в аптечната мрежа, в която дори и ние лекарите трудно се ориентираме, най-добре е съвместно с вашия личен лекар или довереният ви УНГ-специаист, които добре ви познават като цяло, да направите най-добрата профилактика, избрана за индивидуално за вас".