Лекарят извършва изследването на каротидните артерии /съдовете на шията/ и на главата при оплаквания от необяснимо главоболие, замайване, нарушение на концентрацията. 

Доплеровата сонография е ултразвуков метод, който визуализира кръвотока в магистралните съдове. Чрез него се получава сравнително точна информация за състоянието на конкректните артерии и вени, което дава възможност на специалиста да открие ранни и понякога неподозирани от пациенти напреднали съдови промени.  

Изследването с Доплер е задължително изследване за хора с прекарани транзиторни исхемични атаки, след исхемични мозъчни инсулти, с артериална хипертония, метаболитен синдром, както и при такива с доказана атеросклероза.

Важно е да се изследват и хората с наличие на съдови рискови фактори като захарен диабет, дислипидемия, а също и тези, които имат близки роднини, прекарали мозъчни инсулти или сърдечни инфаркти.

Специалистите препоръчват и на хората в зряла възраст профилактично да си направят Доплерово скринингово изследване, което би определило състоянието на кръвоносните им съдове.