Д-р Вълкан Иванов среща AVON

Аудиторията сподели лични истории и разпита експертите за профилактиката на рака на гърдата

"Важно е жените да знаят, че не всяка бучка в гърдата е рак. Има различни фиброаденоми, в това число и калцирани. Те не се оперират - това е европейската практика и не стават заболяване. Гинеколозите помагат много в диагностиката на рак на гърдата, защото имат близък контакт с пациентките. Но точната диагностика се прави от специалисти Образна диагностика и хирурзи чрез кор-биопсия. Всъщност са описани близо 40 типа на това онкологично заболяване", обясни д-р Вълкан Иванов.

Той разказа за случаи, които е имал, където онкологичното заболяване е установено толкова рано, че образуванието се изтегля още с биопсията. Затова е толкова важно жените да се преглеждат редовно, за да помогнат на себе си и на медиците в окончателното излекуване.

Д-р Вълкан Иванов има специалност по онкопластична хирургия на гърда от Великобритания, 6-годишна практика в тази област на Острова и богата практика у нас. От началото на годината ръководи Breast Center /Център за млечна жлеза/ в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост в София. Болницата разполага с модерен образен сектор, а отскоро там се прави и маркиране на тумори - метод, който подпомага най-прецизното извършване на операция.

Участници в срещата зададоха и много въпроси на доц. Цонев, който разказа за възможностите на медицинската онкология в лечението на рак на гърдата. Той говори и за психичната реакция на пациентите при съобщаването на диагнозата, реакцията на техните близки и помощта, която може да им се окаже.