При първите симптоми на разболяване, потърсете личния си лекар. Само медик може да прецени болни ли сте от грип и от какво лечение се нуждаете, съветва д-р Денница Томова, УНГ-специалист от Аджибадем Сити Клиник Варна. Тя беше отличена като Млад лекар на годината на лечебното заведение. Д-р Томова разговаря с репортер на Радио Варна по какво се отличава грипа тази година и как да се предпазим.

Чувство на умора, втрисане, болки в цялото тяло, както хрема и грип отличават тазгодишния вирус "Мичиган". Той е от типа на свинския грип и протича тежко. При първите симптоми, потърсете личния си лекар и той ще прецени подходящото лечение за вас, казва д-р Томова. Възможно е и да ви насочи към специалист - УНГ или пулмолог.

За да не се допускат зарази по време на грипна епидемия трябва да се спазват някои правила на добра хигиена: мийте често ръцете си с вода и сапун, проветрявайте често помещенията, избягвайте събиране с по-големи групи хора. Играчките на малките деца трябва да се измиват с дезинфектант.

Вирусът се разпространява по въздушно-капков път. Д-р Томова препоръчва носенето на маски, които предпазват човек от заразяване, както и предпазва околните от вече заболелия човек. Маската трябва да се сменя след 30 минути. 

Пълен запис на интервюто можете да чуете тук

http://bnr.bg/varna/post/101071649/merki-sreshtu-gripa