Лятото е време на по-активен сексуален живот, понякога – смяна на партньори, което допринася допълнително за срещата с патогенни микоорганизми и предизвикателство към имунитета.

На този тип инфекции по-податливи са жените /заради анатомичните особености на уринарния тракт при тях/, както бременните жени, хората с диабет, над 65-годишна възраст и пациентите с камъни в бъбреците.

В по-голямата си част инфекциите на уринарния тракт са инфекции на пикочния мехур – цистит. Той не е сериозно заболяване и се лекува лесно, ако лечението му започне при първите симптоми. Опасно усложнение на цистита обаче е преносът на инфекцията към бъбреците, което може да ги увреди. Затова не отлагайте и потърсете помощ от лекар, ако усетите парене при уриниране или чести позиви за уриниране, но с отделяне на малко количество урина. Усеща се тежест и слабост в областта на пикочния мехур. Мени се цветът на отделяната течност, може да се промени миризмата й.

За да се избегнат инфекции на уринарния тракт през лятото е добре да се приемат по-често течности и да не се отлага ходенето до тоалетната. Жените трябва да правят внимателен тоалет след ходене по голяма нужда. От значение е да се избере pH-неутрален измивен препарат от типа „интимен“ за кожата на деликатните области. Прилагането на неподходящи сапуни и душ-гелове изсушава лигавицата в интимните зони и създава условия за по-лесно инфектиране.