Онихомикозата е напълно лечима, ако се потърси на време адекватна лекарска помощ. Причините за появата на тази микотична инфекция са много, но най-често: повишено изпотяване на краката от носене на затворени тесни обувки или чорапи от изкуствени материи. Заразяването може да се получи при правене на маникюр или педикюр от недобре дезинфекцирани инструменти.

Всички състояния, които водят до отслабване на имунитета, също спомагат за по-лесното разпространение на гъбичките. Важна роля играят начинът на хранене, дали се води здравословен начин на живот, влияние оказват пушенето, злоупотребата с алкохол. Някои заболявания - захарен диабет, и дългият прием на някои медикаменти - кортикостероиди, антибиотици, са също предпоставка за по-честото развитие на гъбичките по ноктите. Рисков фактор е използването на обществени басейни, топли минерални извори, сауни, фитнес зали.

Заболяването се локализира по ноктите, но много често се съчетава и с гъбична инфекция на кожата и дланите. Ако видите задебеляване, оцветяване или изкривяване на ноктите, най-правилната реакция е да потърсите помощ от дерматолог. Той ще назначи нужните изследвания и индивидуална терапия. За да бъде ефективно лечението е нужно също търпение и постоянство от страна на пациента.