Д-р Бъклова, дерматолог пред БНТ

Лятото нахлу и слънцето е навсякъде около нас. „Хората често мислят, че когато са на сянка или под чадър, значи са предпазени. Но всъщност не е така – слънчевите лъчи са навсякъде. Те ни въздействат и в облачен ден“, казва д-р Десислава Бъклова, дерматолог в Аджибадем Сити Клиник Варна. Пред екип на БНТ тя говори за навиците, грешките и предпазването на кожата от слънцето.

Темата може да изглежда банална, но хората повтарят едни и същи грешки. Затова изгарят от слънцето и могат да отключат и по-сериозни кожни болести – това е мнението на д-р Десислава Бъклова, дерматолог с много квалификации и опит в диагностиката и лечението на кожни болести. „На първо място – трябва да се предпазваме от първия слънчев ден! Слънцето е навсякъде около нас – и под чадъра, и на сянка, и в облачен ден. Затова е полезно да се нанася крем или лосион постоянно! Започва се с най-високия фактор 50. Когато вече придобием известен тен, може да се премине към по-нисък фактор – 30. Но слънчезащитата продължава през целия сезон“, казва лекарката.

По нейно мнение средствата, на които може да се разчита са от така наречената медицинска козметика. При тях е гарантирано, че факторът на етикета отговаря и на фактора в действителност. Освен това нямат добавки – оцветители и аромати, които могат да предизвикат алергии.

При изгаряне, не отлагайте консулт със специалист-дерматолог. Той може с точност да прецени степента на изгаряне и да назначи подходящо лечение. „Не подценявайте въздействието на силното слънце върху кожата. То може да отключи заболявания като витилиго, ракови заболявания на кожата, сред които и най-опасния - меланома“, казва д-р Бъклова.