Дерматологът на Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна д-р Татяна Божилова се включва в кампания срещу гъбички по ноктите. Безплатните прегледи ще се проведат на 15 март от 12 до 15 часа. Ще се извършат само след предварително записване на час на телефони 0700 33 900 или 0892 202 080 в работните дни от 8.30 до 16 ч. или на място в центъра.

"Явлението се нарича онихомикоза. От него страдат по-често хора, чиито професии се практикуват във влажна среда - готвачи, миячи, фризьорки. Податливи са също и пациенти, които са прекарали инфекции, лекувани са продължително с антибиотици, страдащите от диабет", казва д-р Божилова. Много модерният "печен лак" също може да създаде условия за заразяване с гъбички, защото нокътната плочка се уврежда и става "врата" за дрождите. 

Съветвайте се със специалист още при първия признак, че имате гъбички по ноктите - когато малка част от плочката пожълтее или покафенее. Дерматологът може да прецени вида на инфекцията и да предпише адекватно лечение, да извърши наблюдение и да определи колко продължително да е това лечение.

"Мога да кажа, че комбинираното лечение с локални и перорални медикаменти дава най-добър резултат. Важно е по време на лечението да се следят показателите на черния дроб", подчертава лекарката.

Д-р Татяна Божилова беше наградена като най-млад и прогресиращ лекар за 2016 г. Тя получи наградата си от управителя д-р Венелина Милева на церемония за финал на годината.