"Явлението се нарича онихомикоза. От него страдат по-често хора, чиито професии се практикуват във влажна среда - готвачи, миячи, фризьорки. Податливи са също и пациенти, които са прекарали инфекции, лекувани са продължително с антибиотици, страдащите от диабет", казва д-р Божилова. Много модерният "печен лак" също може да създаде условия за заразяване с гъбички, защото нокътната плочка се уврежда и става "врата" за дрождите. 

Съветвайте се със специалист още при първия признак, че имате гъбички по ноктите - когато малка част от плочката пожълтее или покафенее. Дерматологът може да прецени вида на инфекцията и да предпише адекватно лечение, да извърши наблюдение и да определи колко продължително да е това лечение.

"Мога да кажа, че комбинираното лечение с локални и перорални медикаменти дава най-добър резултат. Важно е по време на лечението да се следят показателите на черния дроб", подчертава лекарката.

Д-р Татяна Божилова беше наградена като най-млад и прогресиращ лекар за 2016 г. Тя получи наградата си от управителя д-р Венелина Милева на церемония за финал на годината.