„Постоянното третиране с дезинфектант води до силно изсъхване на кожата на ръцете – наблюдава се загуба на вода, на липиди, кожата изтънява и естествената й бариерна защита пада. За предотвратяване на контактния иратативен дерматит или алергичните дерматити хората трябва внимателно да подберат козметичните средства, дезинфектантите и да положат по-специална грижа за кожата си. Това важи с особена сила за пациенти с по-суха и чувстватилна кожа, “, казва д-р Божилова.

1. Изберете за дезинфекция хидроалкохолен гел. Различни видове се предлагат по аптеките. Този вид гелове са композирани така, че да овлажняват кожата и предотвратяват изсъхване, лющене и сърбеж.

2. "Носете си крем за ръце в чантата, който освен да хидратира и омазнява кожата. Веднага след дезинфекция с препарат в магазина или на публично място, можете да се намажете. Добре е това да се прави от време на време, за да се защити кожата на ръцете“, препоръчва младата специалистка.
Вече са разработени така наречените бариерни кремове. Те защитават кожата със специален слой, който се запазва дори и при едно-две измивания. Предназначени са за хора с дерматити и намаляват агресивното въздействие на средата.

3. Внимателно със сапуна! Особено хора, които вече знаят, че кожата им е по- чувствителна, трябва да подменят обикновения тоалетен сапун с миещо средство, предназначено за суха атопична и алергична кожа.

4. „Някои професии изискват работа с латексови ръкавици. В съчетание с топлото време през лятото те поддържат ръцете постоянно изпотени. Ако са с талк, той допълнително предизвиква алергия. Затова препоръчвам да се носят ръкавици с памучно покритие отвътре, които предотвратяват този проблем“, казва д-р Божилова.

5. При зачервяване, лющене на кожата, сърбеж, цепене – не отлагайте и потърсете съвет от лекар. Специалистът дерматолог ще избере начин, при който да се спазват засилените мерки за дезинфекция и в същото време кожата на ръцете ви да остане защитена.

„Има ползи от възникналата ситуация с често миене и дезинфекция на ръце – много хора си припомниха, че трябва да ползват водата и сапуна не само един път дневно и да мислят по- отговорно за хигиената. Действително ръцете са нашият контакт със заобикалящия свят, ние не съзнаваме колко често докосваме различни предмети, лицето си, други хора и така неволно разнасяме инфекции от различен характер“, казва д-р Божилова.