12 май е обявен за Международен професионален празник на медицинските сестри. Това е рожденият ден на Флоранс Найтингел, жената, която през ХIХ в. по време на Кримската война довежда жени, които да се грижат за ранените и слага началото на професията "Медицинска сестра". Оттогава до днес изискванията за упражняване на тази професия стават все повече. В същото време се наблюдава недостиг на медицински сестри. Затова - нека бъдем признателни и да благодарим на милите същества, които не само успокояват пациентите и се грижат за тях, но и изпълняват сложни процедури и манипулации по най-високите професионални стандарти.

В нашия медицински център работи екип от опитни професионалисти, който помага на пациенти и лекари диагностичния и лечебния процес да се случат с възможно най-малко стрес. Ще видите нашите сестри в манипулационната, където сменят превръзки, мерят кръвно, слагат инжекции. Когато се наложи - наливат банки или се грижат за пациенти, на които е прилошало. Медицинските сестри са неотменна част в сектор Образна диагностика - те поставят контрастната материя, за да могат рентгенолозите да направят изследванията на ядрено-магнитен резонанс и компютърен томограф.

Тяхното деликатно присъствие се усеща в кабинетите по гастроентерология и кардиология. В Аджибадем Сити Клиник Варна медицинските сестри асистират по време на разбиване на камъни в бъбреците/литотрипсия и при лазерните аблации на разширени вени.

Честит празник! Бъдете все така търпеливи, отзивчили и умели по пътя на своята мисия!